torstai 3. huhtikuuta 2014

Onnistuneen painonhallinnan avaimet

Minua on pidempään jo suututtanut se, että nyky-yhteiskunnassa pitäisi olla varsinainen expertti, jotta kykenee huolehtimaan itsestään parhaalla mahdollisella tavalla. Tietoa, oikeaa ja väärää tai muuten vain hiukan kyseenalaista on tarjolla liikaakin. Netti, naistenlehdet, sporttilehdet ja televisio pursuavat laihdutusneuvoja ja -ohjelmia, vinkkejä ja kuureja. Pitäisi olla asiantuntemusta sen verran, että pystyisi suodattamaan valtavasta tiedon määrästä ne, joita kannattaa kuunnella. Herättävä uutinen kollegalta täällä, en siis ole ollenkaan ainoa, joka on tätä mieltä.

Tämä tunteenpurkaus juontaa juurensa siitä, että tapaan työssäni jatkuvasti painonhallinta-asiakkaita, joiden tavoite on pudottaa painoa, mutta konstit ovat loppuneet. Historia heillä painonhallinnan saralla on useinmiten pitkä, keinot ovat tiedossa ja monta menetelmää koluttu läpi. Asiakkaat tulevat tässä vaiheessa luokseni, kun eivät muuta enää osaa tehdä. 

Jokainen on kuullut painonpudotuksen yksinkertaisimman mahdollisen metodin "syö vähemmän kuin kulutat", eikö vain? Pohditaanpa hiukan asiaa esimerkin kautta. Naapurin Pirkko on päättänyt pudottaa painoa, lukaisee muutaman naistenlehden ja poimii sieltä uusimmat keinot ja kuurit, katsoo oppivaisin mielin suurinta pudottajaa televisiosta ja ryhtyy tuumasta toimeen. Pirkko tässä vaiheessa pitää huolen siitä, että syö vähemmän kuin kuluttaa ja liikkuu reippaasti. Pirkolla on historiaa painonpudotuksen parissa, mutta tämä kerta on nyt SE, ja nyt Pirkko on ottanut itseänsä niskasta kiinni. Muutamassa viikossa Pirkko pudottaa joitain kiloja, mutta päättää kiristää tahtia kun kesäkin lähestyy. Tässä vaiheessa Pirkko siis liikkuu entistä reippaammin, jättää aamiaisen välistä ja korvaa lounaan salaatilla, jossa saattaa ehkä olla pari olematonta palaa lihaa tai muuta proteiininlähdettä. Juustot on vaihdettu kumisiin jo viime vuosikymmenellä ja maito on rasvatonta, kuten kaikkialla kehoitetaan. Leivän päälle Pirkko perheineen laittaa jotain kasvirasvalevitettä, jonka rasvaprosentti on mahdollisimman pieni, koska Pirkko on oppinut, että rasva on pahasta ja sitähän tässä nyt kropasta yritetään parasta aikaa kesäksi pudottaa! 

Koko projekti alkaa kuitenkin tässä vaiheessa, viikkojen tiukan dieetin ja rajoitusten jälkeen jo aavistuksen verran tympiä, eikä tahdo jaksaa enää nousta aamuisin kukonlaulun aikaan tyhjällä vatsalla tehtävälle aamuaerobiselle rasvanpolttolenkille. Viimeinen niitti on se, että eräänä kauniina aamuna kun Pirkko käy itsensä punnitsemassa, näyttää se vaakanketale täsmälleen samaa lukemaa kuin kaksi edellistä viikkoa. Pirkon pelihousut repeävät totaalisisti ja Pirkko päättää tunkea koko laihdutuksen ja rantakunnon sinne minne aurinko ei paista. Viikkotolkkujen kituuttamisen jälkeen Pirkko hakee illalla kaupasta levyllisen Fazerin sinistä, pussillisen sipsejä, syö kaiken ja on omasta mielestään ansainnut koko satsin.

Kuva netistä


Kuulostaako tutulta? Tässä vaiheessa voidaan antaa esimerkki-Pirkolle synninpäästö, homman epäonnistuminen ei ollut hänen vikansa. Pirkko teki kuten oli lukenut, että kannattaa tehdä, työterveyshuollossakin neuvoksi annettiin syödä vähemmän kuin kuluttaa ja käydä lenkillä useammin.

Nythän on kuitenkin niin, että tässäkään tapauksessa one size does not fit all. Se, että tulisiko sinun painoa pudottaaksesi syödä vähemmän kuin kulutat, riippuu täysin siitä, miten olet aiemmin syönyt ja elänyt. Pirkon tapauksessa (useita laihdutuskuureja takana) kroppa ja aineenvaihdunta oli pahasti jumissa (se kuuluisa säästöliekki), ja painonpudotuksen sijaan Pirkon projektin prioriteetti olisi pitänyt olla muualla. Säästöliekki olisi pitänyt hoitaa pois, ja vasta sen jälkeen olisi ollut jotain saumoja painon putoamiselle, kokonaisvaltaisen elämäntapamuutoksen myötä. Keskivertonaisen lepokulutus (se kalorimäärä, minkä kulutat makaamalla koko päivän vaakatasossa liikkumatta pätkääkään) pyörii 1200-1400 kcal/vrk paikkeilla, ja jos se sama keskivertonainen on vuosia syönyt keskimäärin 1500-1600 kcal/vrk, voi kertoa jo näin lyhyelläkin matematiikalla, ettei siitä pidemmän päälle kuulkaa hyvä heilu. 

Aineenvaihduntahan on siitä jännä juttu, että sen olemassaoloa ei oikeastaan edes huomaa niin kauan kun se toimii moitteettomasti. Mutta tässä esimerkissä elimistö ajautui jatkuvan laihduttamisen ja kevyesti syömisen seurauksena säästöliekille, ja paino ei pudonnut enää pienilläkään energiansaantimäärillä. Mikäli Pirkko palasi epäonnistuneen laihdutusyrityksensä jälkeen normaaliin arkeen, hän hyvin todennäköisesti sai takaisin kaikki pudottamansa kilot ja muutaman vielä kaupan päälle. Tämä on luonnollinen reaktio, pitkään nälänhätää pienillä kalorimäärillä elänyt elimistö varastoi seuraavan nälänhädän varalle aivan kaiken, ja paino nousee vaikka söisi täsmälleen kulutuksensa verran, tai jopa vähän alle.

No mitäkö mieltä minä olen asiasta? Olen sitä mieltä, ettei ole vain yhtä oikeaa tapaa ja menetelmää pudottaa ja hallita painoa, eikä tässä ole nyt kysymys pelkästä mukavuudenhalusta, vaan ihan fysiologisista faktoista. Ja tämä on juuri se seikka, joka saa minut tuohtumaan, useimmat tahot (lehdet ja tv-ohjelmat, kitukuureja markkinoivat firmat jne) nimenomaan työntävät kaikki painonhallinta-asiakkaat samaan lokeroon. Minä suosittelen, että jollet ole itse ekspertti näissä asioissa, ota yhteyttä ammattilaiseen ja pyydä ohjeet juuri sinulle. Näin toimimalla ehkäiset mahdolliset jälkivaivat, ja luultavimmin onnistut painon pudottamisessa ja sen hallinnassa kerralla. Mikäli epäilet, että olet jo tehnyt vahinkoa ainenvaihdunnallesi, ja saattanut elimistösi sekaisin, vain ammattilainen osaa auttaa sinua kropan toiminnan tasapainottamisessa. Suosittelen ottamaan siis yhteyttä personal traineriin tai ravintovalmentajaan. Säästöliekin poistaminen ei ole helppoa eikä yksiselitteistä puuhaa, mutta se on mahdollista, joskin vaatii jonkin verran aikaa. 

                                


Suosittelen kiertämään kaukaa kaikki hittidieetit ja kuurit, keventämiset ja nutraukset, tässä asiassa ei ole olemassa oikotietä onneen. Pysyvä painonhallinnan onnistumisen avain on jatkuvat, hyvät valinnat. Kunhan ruokavalion runko on kunnossa, maailma ei kaadu karpalolonkeroon tai jätski-iltaan. Minua sieppaa tässä asiassa erityisesti se, että tuutin täydeltä tuputetaan ohjetta ja laihdutustuotetta, ja ihmispolot niitä noudattavat ja käyttävät, kun eivät paremmasta tiedä. Pahimmassa tapauksessa siinä saadaan pitkävllä aikavälillä isosti tuhoa aikaiseksi elimistön toiminnalle. Tässäkään tapauksessa yksi ja sama menetelmä ei sovi kaikille, ei vaikka se kuulostaisi juurikin niin järkevältä kuin "syö vähemmän kuin kulutat", vaan kaikki on kiinni siitä, mikä elimistösi tilanne sillä hetkellä on. 
Bookmark and Share

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti