perjantai 21. helmikuuta 2014

Lätkä - kisakatsomoon valmistautuminen

Tänään on tärkeä päivä, keskiviikkokin oli, mutta minulla meni ensimmäisestä erästä puolet ohi Iivon ja Samin kultahiihtoa katsellessa. Ei se harmita, mutta kuvittelin jostain syystä, että peli alkaa vasta klo 15. 

Olen ollut intohimoinen jääkiekon seuraaja jo lapsesta asti, ei ehkä kovin tyypillistä tyttölapselle, mutta näin se nyt vain on. Muistan Suomen ensimmäisen maailmanmestaruuden vuonna 1995 kuin eilisen päivän. 

Jotta valmistautuminen ei menisi ihan vihkoon tänään, ja olisit peliä katsoessasi sopivan keskittynyt mutta riittävän raukea, jottei esimerkiksi sydänkohtaus uhkaa, suosittelen seuraavia valmistautumistoimenpiteitä. Tämä olisi hyvä ollut aloittaa jo eilen, mutta tänäänkään ei ole liian myöhäistä! Ja koska pelit tästä tietysti jatkuvat, voit noudattaa tätä hyväksi havaittua kaavaa seuraavaan otteluun :)12-24h ennen peliä

Varmista, että nukut edellisyön hyvin, riittävästi muttei liikaa. Minkäänsorttinen unipöhnä ei ole suositeltava olotila. Käy kaupassa ja varaa jääkaappiin jotain pientä, terveellistä ja energisoivaa naposteltavaa. Juuressipsit, raakasuklaa, vihreä tee tai runsas, proteiinipitoinen salaatti ovat erittäin hyviä vaihtoehtoja.

Ajattele positiivisesti, pidä mieli kirkkaana ja unohda kaikki negatiiviset ja raskaat ajatukset, et yksinkertaisesti tarvitse niitä. Aloita mielikuvaharjoittelu pelistä, muista positiivisuus.

4-12h ennen peliä

Aloita kevyt tankkaus, kevyttä, proteiinipitoista ruokaa, riittävän paljon muttei missään tapauksessa liikaa. Kuten jo mainittiinkin, minkäälainen pöhnä ei ole suositeltava. Smoothie, salaatti, ja älä unohda päivän lämmintä ateriaa!

Tee treeni hyvissä ajoin (4-6h) ennen peliä. Kävelylenkki, lihaskuntoharjoitus kotona tai kuntosalilla. Tässä vaiheessa aletaan rakentamaan keskittymistä, joten keskity treeniin täysillä, ja tee se huolellisesti ja rauhallisesti, mutta riittävän raskaasti. Muista inspiroiva musiikki treenin aikana! Soittolistaan voi olla hyvä upotta esimerkiksi "Poika saunoo" ja "Ihanaa Leijonat, Ihanaa", ihan vain kunnianosoitukseksi Antero Mertarannallekin, häntä kun ei ole kuultu näissä kisoissa lainkaan. Ja fiiliksen vuoksi tietty.

Jatka mielikuvaharjoittelua, muista se positiivisuus, sen tulee roikkua sinussa kuin takiainen ja seurata sinua kuin varjo. Viljele sitä myös ympäriinsä, hyvä olisi, jos positiivisen fiiliksen saisi tarttumaan myös kanssatyyppeihin. 0-4h ennen peliä

Käy treenin jälkeen suihkussa, valmista kisakatsomon naposteltavat valmiiksi. Pukeudu mukaviin, rentoihin vaatteisiin, äläkä unohda mielikuvaharjoittelua. Tee kaikki viime hetken valmistelut, käytä koira ulkona (muuten se tahtoo ulos juuri silloin, kun kiekko putoaa keskiympyrään, been there done that too), täytä vesikannut, ja tarkista, että kaikki on valmista. Varaa lähelle myös mahdollisesti omistamasi foam roller myöhempää varten.

Asettaudu kisakatsomoon hyvissä ajoin, tarkista television toimivuus. Käy vessassa. 
Asettele naposteltavat tarjolle. Tapaile vielä soittolistan aihepiiriin sopivia biisejä, positiivisesti.

Pelin aikana

Huolehdi riittävästä nesteytyksestä, koska tarkoitus on pysyä hereillä ja tolkuissansa, sekä olla kriisitilanteessa haastamatta riitaa muiden kisakatsomolaisten tai vaikka naapureiden kanssa, suosittelen pitäytymään alkoholittomissa juomissa. Huolehdi myös riittävästä energiansaannista (ks. yllä) koko pelin ajan. 

Pysyttele läpi pelin mahdollisuuksien mukaan rauhallisena, ja käytä nyt hyväksesi luomiasi positiviisia mielikuvia aiemmasta mielikuvaharjoittelusta, muista nauttia. Luota, että kaikki menee putkeen. 

Hyvä keino taltuttaa ylivoimaiseksi käyvä jännitys, on asettua mukavasti television eteen lattialle venyttelemään ja putkirullailemaan samalla kun peliä seuraa. Pieni fyysinen tekeminen auttaa keskittymään ja pääsemään oikeaan mielentilaan. Muista myös tarkistaa, että energiansaannissa, nesteytyksessä tai mielentilassa ei ole notkahdusta huonompaan suuntaan, tee korjausliike jos on tarve.

Pelin jälkeen

Muista myös pelin jälkeinen palauttelu, kevyttä liikuntaa, maitohappojen poistamiseksi elimistöstä, nestettä ja energiaa (runsaampi ateria), ja tietysti myöskään mentaalipuolta ei sovi unohtaa. Huolehdi siis pelin jälkipuinnista, tarkista mahdolliset epäonnistumiset videolta. Tässä vaiheessa on hyvä myös tarkistaa, menikö valmistautumisessa kaikki putkeen, vai pitääkö jotain parantaa seuraavaa peliä ajatellen.

(kuvat Iltalehti ja nettihaku)
Bookmark and Share

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti