lauantai 24. toukokuuta 2014

Ihmejäätelö kolmella tapaa

Olen kuullut, että sellaisiakin ihmisiä olisi, jotka eivät juurikaan välitä makeasta. Minusta se omituista, sillä ainakin itse olen varsin perso makealle. En enää addikti, kuten ennen, kiitos vieroittautumisen valkoisesta sokerista, mutta kyllä makea minulle maistuu. On hyvä muuten tiedostaa, että muunkinlaisella makealla voi herkutella, kuin perinteisillä leivonnaisilla ja karkilla.

Minulla on ollut jo siitä asti, kun ymmärsin ongelmani valkoisen sokerin kanssa (addiktio siis suoraan sanottuna), eräs ohjenuora, jonka kanssa olen pärjännyt mielestäni kohtalaisen hyvin. Jos maailma olisi täydellinen, jokainen voisi syödä tasan sitä mitä mieli tekisi 24/7, ja säilyttää samalla terveytensä ja ihannemittansa. Itse uskoin tuohon vielä ennen ja elin sen mukaisesti, seurauksena rikki mennyt kilppari, kadonnut vyötärö ja vähintäänkin horjuva mielenlaatu.

Se ohjenuora, tai elämäntapa, voidaan kutsua miksi vain, kuuluu kaikessa yksinkertaisuudessa näin: juhlissa ja erikoistilanteissa syön mitä vain, mutta arkena (eli pääsääntöisesti elämässäni) vältän sokeria ja viljoja ja pyrin syömään paleopainotteisesti. En enää hingu makeaa kuten ennen, se pakonomainen karkinjemmaus käsilaukkuun on mieheni pettymykseksi ollut historiaa jo pian pari vuotta, mutta ei se makeasta pitäminen ole silti minusta kadonnut. Tulen toimeen ilmankin, mutta arkea helpottaa suuresti, kun tiedän, millaisilla vähän terveellisemmillä herkuilla voin sen hetkittäisen makeanhimon taltuttaa.

Tällä kertaa tein jäätelöä, kun kesä kerta on! Perinteiseen tapaan testiryhmässä istui nojatuolissa mies, sekasyöjä, 31-vuotta. Palaute tuttuun tyyliin niukkaa ja harvasanaista. Karvaisemmalle kaverille, Molla, 17 viikkoa, olisi halunnut antaa palautetta vähän enemmänkin, jäätelö olisi maistunut, mutta kun koirasta on kyse, en antanut kaakaon sisältämän teobromiinin vuoksi, se on koiralle myrkyllistä.

Jäätelötrio.


Mutta asiaan. Olen tehnyt aiemminkin tätä yhden raaka-aineen ihmettä, banaanijäätelöä ja pidin itse siitä kovasti. Se ei vaadi mitään muuta kuin banaania pakastimessa (kuorittuna ja pilkottuna), jämerän tehosekoittimen ja hiukan pitkää pinnaa. Itselläni oli nyt löyhässä kaikki yllämainitut, mutta kappas, silti syntyi tulosta :) Tein kolmea makua, ja alkuperäisen reseptin löydät täältä. Kaikki ohjeet ovat maidottomia ja ilman lisättyä sokeria, luonnollisesti myös ilman viljoja ja gluteenia.

Yhden raaka-aineen ihmejäätelö

(2-3 annosta)

1,5 banaania jäisenä, kuorittuna ja pilkottuna

Blendaa jäisiä banaaninpaloja tehosekoittimessa varovasti, kunnes seos muuttuu vähitellen muruista jäätelömäiseksi massaksi. Nauti heti tai säilytä pakastimessa.

Reilu määrä!


Peanut Butter -Ice Cream

(2-3 annosta)

1,5 banaania jäisenä, kuorittuna ja pilkottuna
1 rkl pähkinävoita (sokeritonta)
1 rkl hunajaa

Blendaa jäisiä banaaninpaloja varovasti tehosekoittimessa, kunnes seos muuttuu vähitellen jäätelöksi. Lisää joukkoon pähkinävoi ja hunaja, blendaa sekaisin ja nauti heti tai säilytä pakastimessa.

Strawberry -Ice Cream

(2-3 annosta)

1,5 banaania jäisenä, pilkottuna ja kuorittuna
1 dl mansikoita pilkottuna
2-3 rkl kookosmaitoa tai -kermaa

Blendaa jäisiä banaaninpaloja varovasti tehosekoittimessa, kunnes seos muuttuu vähitellen jäätelöksi. Lisää joukkoon pilkotut mansikat, blendaa sekaisin ja nauti heti tai säilytä pakastimessa. Käytin itse pakastemansikoita tässä versiossa, koostumuksesta ei tullut aivan optimaalinen, joten suosittelen varautumaan pieneen rakeisuuteen tai käyttämään tuoreita mansikoita.

Dark Chocolate -Ice Cream

(2-3 annosta)

1,5 banaania jäisenä, pilkottuna ja kuorittuna
1 reilu rkl raakakaakaojauhetta
0,5 tl vaniljauutetta tai ripaus vaniljajauhetta, aitoa sellaista
2-3 rkl kookosmaitoa tai -kermaa
(1 rkl kaakaonibsejä)

Blendaa jäisiä banaaninpaloja varovasti tehosekoittimessa, kunnes seos muuttuu vähitellen jäätelöksi. Lisää joukkoon raakakaakao, vanilja ja kookosmaito tai -kerma ja blendaa sekaisin, sekoita lusikalla joukkoon kaakaonibsit ja nauti heti tai säilytä pakastimessa.

Pidempää säilytystä en ole tälle jäätelölle kokeillut, meillä nämä katoavat kuin suuremmissakin ruokakunnissa konsanaan :P Mutta sen tiedän, että sopivat loistavasti ihan sellaisenaan tai vaikkapa proteiiniletun tai -pannarin kanssa. Koemaistajan tuomio siis oli, että eihän tämä nyt Ben&Jerry's veroista ole, mutta ei pahaakaan, ja se on tuon miehen suusta jo ihan hyvä kommentti :D Kelpasi siis. Huhua olen kuullut, että maistuisi myös lapsille.

Arkena siis voi herkutella tällaisilla luomuksilla, ja sitten juhlahetkinä hurjastella miten haluaa, kunhan varautuu vieroitusoireisiin, niitä nimittäin on tulossa, jos on pääsäänöisesti ilman sokeria. Mutta sen faktan kun tiedostaa ja omaa hiukan kokemusta krapulan selättämisestä, niin elämä on helpompaa.

Nauttikaa :)
Bookmark and Share

2 kommenttia:

  1. Kokeilin tuota maapähkinävoi jäätelöä tänään, tuli todella hyvää! Pitää ehdottomasti kokeilla noita muitakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, se oli minunkin suosikkini, vaikka suklaakin oli hyvää :)

      Poista