torstai 20. helmikuuta 2014

Superfoodit - top 5

Superfoodien yllä leijuu jonkinlainen mystiikka. Sinänsähän superfoodeissa ei ole mitään mystistä tai erikoista, yksinkertaisesti superfoodilla tarkoitetaan ruoka-ainetta, joka on poikkeuksellisen ravinnetiheä. Ne sisältävät erityisen paljon vitamiineja, hivenaineita ja esimerkiksi aminohappoja kokoonsa nähden. Näiden ruoka-aineiden historia voi ulottua jopa yli sadan vuoden päähän, silloin esimerkiksi kaakaopapuja on käytetty maksuvälineenä ja osa niistä on ollut tärkeässä roolissa kaupankäynnin ohella myös lääkinnässä.Nykyään tiedetään varsin tarkasti mikä superfood tarjoaa mitäkin vitamiineja ja hivenaineita ja kuinka paljon, ja siksi juuri omaan elämäntilanteeseen sopivan superfoodin löytäminen on varsin helppoa. Itse aloitin joitan vuosia sitten omat superfood-kokeiluni hormonaalisiin ongelmiin macasta ja lucumasta. Nykyisin, kilpirauhashormonilääkityksen myötä en enää kärsi em. ongelmista, joten maca ja lucuma ovat jääneet käytöstäni. Kookosöljy oli myös ensimmäisiä hankintojani, ja sitä onkin tullut kulutettua purkkikaupalla sekä itselleni, että koirille.

Superfoodejahan löytyy myös Suomesta tai lähiympäristöstä, eikä superfoodin määritelmä suinkaan ole aina se välimatka. Kotimaisia superfoodeja ovat esimerkiksi monet kotimaiset marjat (mustikka, puolukka, tyrni jne.) mutta myös pakuri, sitä löytyy monista vanhoista koivumetsistä. Pakuria lukuunottamatta käsittelen nyt kuitenkin lähinnä noita ulkomaisia, eksoottisia superfoodeja. Listasin mielestäni hyödyllisimmät, monikäyttöisimmät ja itselläni eniten käytössä olevat superfoodit alle, superfoodit - top 5, olkaa hyvät!Raakakaakao


Raakakaakaovoi, -nibsit (murskattua kaakaopapua), -jauhe ja -massa, olomuotoja on monia, ja omasta kaapista löytyy noista kaikki. Kyseessä on se sama kaakao, josta jokainen Fazerin Sininen on saanut alkunsa, olennaista on nyt se, mitä sille kaakaolle on tehty matkan varrella. Tavallista suklaata tehdessä kaakaon sekaan on lisätty lukematon määrä kaikenlaista höttöä, valkoista sokeria, geenimuunneltua soijalesitiiniä, lisäaineita ja emulgointiaineita ja se on kuumennettu yli sadassa asteessa. Jos jollekin on vielä epäselvää, kerron, että tuo lämpötila tuhoaa tehokkaasti kaikki ravinteet. 

Raakakaakao on sitä itseään, kaikki käsittely tehdään siten, että tuon maailman ravinnerikkaimman ruoan ravinteet eivät tuhoudu. Raakakaakao sisältää yli 1200 aktiivista aineosaa ja sen painosta on 10% antioksidantteja (enemmän kuin mustikassa, acai-marjassa, granaattiomenassa, gojissa ja punaviinissa yhteensä). Raakakaakao on mainio lähde magnesiumille (50g kaakaota sisältää enemmän magnesiumia kuin tyypillinen magnesiumtabletti lisäravinteena) kromille, kuparille ja sinkille, siitä saa paljon kuitua ja se pistää aivot hyrräämään sisältämiensä neurotransmittereiden (hermosolujen välittäjäaine) ansiosta. Se piristää (sisältämänsä kofeiinin kaltaisen molekyylin teobromiinin ansiosta), innostaa ja tuo mielihyvää (neurotransmitterit). 

Nämä ovat niitä syitä, miksi asiakkailleni suunnittelemissani ruokavalioissa ei ole raakasuklaata kielletty :)

Käytä raakakaakaojauhetta smoothiessa ja muissa juomissa, nibsejä välipalana ja proteiinilettujen päällä, raakasuklaata herkkuna ja välipalana. Loistotuote muuten Puhdistamon Suklaapakkaus, se sisältää raakakaakaon lisäksi vaniljaa, riisinlesettä, soijalesitiinia, macaa ja merisuolaa ja on valmis käyttettäväksi sellaisenaan juomissa, suklaassa tai missä tahansa!

Kaakaonibseja
Puhdistamo Kaakaojauhe
Leader Natural Foods Kaakaojauhe
Cocovi Raaka Kaakaojauhe
Puhdistamo Kaakaovoi
Cocovi Kaakaovoi
Cocovi Kaakaomassa

Kookos


Kookosöljy, -vesi, -kerma ja -maito. Eikä unohtaa sovi kookospalmusokeriakaan! Kookospähkinä tunnetaan vahvistavana ja ravitsevana kasvina, ja se sisältää 90% raakoja, saturoituja rasvahappoja, jotka ovat harvinaisia ja tärkeitä rakennusaineita elimistön jokaiselle solulle. Nämä rasvahapot kiihdyttävät aineenvaihduntaa, tukevat kilpirauhasen, hermoston ja immuunijärjestelmän toimintaa, sekä tarjoaa nopeaa energiaa. Kookosvesi toimii myös mainiona urheilujuomana ja nestettäjänä, se on lähes identtistä ihmisen veriplasman kanssa ja sisältää runsaasti elektrolyyttejä. 

Kookos on erittäin antibakteerinen ja tuhoaa myös viruksia ja sieniä. Kookosöljy sisältää painoonsa nähden vähemmän kaloreita kuin mikään muu rasva, eikä se varastoidu kehoon samalla tavalla kuin muut rasvat. Kookosöljy parantaa verensokerin imeytymistä ja saattaa vähentään hypoglykemian oireita. Se toimii myös voimakkaana antioksidanttina, parantaa ruoansulatusta ja edistää rasvaliukoisten vitamiinien ja aminohappojen imeytymistä. Kookosöljy hapettuu vasta 92 asteessa.

Käytä ruoanlaitossa (kookosöljy on erinomainen paistoöljy, raakasuklaan valmistuksessa tai ihan sellaisenaan.

Cocovi Kookosöljy
Dr. Martinsin maustetut kookosvedet
Big Tree Farms Kookosvesijauhe (tulee jatkuvassa käytössä edullisemmaksi kuin kookosvesi)Pakuri


Tämä superyritti on yleinen lahottajasieni Suomessa. Se on voimakas adaptogeeni (nimitys kasveille, jotka auttavat elimistöä sopeutumaan haastaviin olosuhteisiin), ja sen antioksidanttisuutta kuvaava ORAC-luku on äärimmäisen korkea. Pakuri on valittu vuoden 2013 superruoaksi, eikä suotta: pakuri parantaa immuunipuolustusta, torjuu virustartuntoja, parantaa ruoansulatusta, ja sen sanotaan jopa torjuvan syöpäkasvainten kasvua.

Pakuri maistuu hiukan koivulle, ja sitä saa kerätä maanomistajan luvalla itse metsästä. Hiukan vanhemmasta lehtipuumetsästä pakurikääpä on yleensä varsin helppo löytää.

Pakuria voi ostaa ns. kuumavesiuutteina tai jauheena. Instant pakuri on heti valmis käytettäväksi ja liukenee välittömästi veteen (tai vaikkapa kahvin sekaan). Jauhetta tai itse kerätystä ja kuivatetusta käävästä leikattuja paloja keitetään teeksi 15-120 minuuttia, mitä pidempään keität, sitä vahvempaa teetä saat. Samaa palaa voi keittää niin kauan kun siitä irtoaa väriä. Pakuria voi käyttää myös smoothiessa ja raakasuklaan valmistuksessa. Itse kerätyt ja hyvin kuivatut palat säilyvät vuosia.

Instant Pakuri Puhdistamolta
PikaPakuri Cocovilta
Pakurijauhe Cocovilta
Pakuritee Cocovilta (yksittäispakattu pussitee)


Chia-siemenet


Nämä supersiemenet sisältävät lähes puolet arvokkaita kasviöljyjä, viidenneksen proteiinia, runsaasti kuituja ja monia arvokkaita vitamiineja (A, E ja B-vitamiineja) ja antioksidantteja, sekä kalsiumia, rautaa, sinkkiä ja magnesiumia. Kuidun ansiosta chia tekee myös hyvää suolistolle.

Chia-siemenet imevät itseensä jopa 9 kertaisen määrän nestettä ja geeliytyvät muutamassa minuutissa (sopii sen vuoksi mainiosti hillon tekoon). Ne myös hidastavat hiilihydraattien imeytymistä saaden olon tuntumaan kylläisemmältä pidempään.

Cocovi Chia
Leader Natural Foods ChiaViherjauhe


Jos minun pitäisi valita ainoastaan yksi tuote, jota käyttäisin, valitsisin ehdottomasti viherjauheen. Laadukkaaseen viherjauheeseen kun on upotettu useita hyvää tekeviä aineita, ja saat nauttia niiden kaikkien parhaista puolista samassa annoksessa.

Viherjauheet usein sisältävät tuotteesta riippuen esimerkiksi jauhettuja marjoja, vehnän- ja/tai ohranorasta, spirulinaa, chlorellaa ja jotain makeutustakin voi olla. Sopivat kehon puhdistukseen (chlorella, vehnän- ja ohranoras) tai tukemaan yleistä hyvinvointia ja tuomaan keholla ravinteita. Viherjauhe sopii käytettäväksi sellaisenaan veteen sekoitettuna, smoothiessa tai periaatteessa missä ja miten vain. Kuumentaa sitä ei toki kannata.

Pudistamo Luomu Viherjauhe
Cocovi SmoothieMix
Leader Natural Foods Detox Smoothie (yksittäispakkaus!)
Leader Natural Foods Green Mix
Pukka Clean Green jauhe ja kapselit


Kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti superfoodeja, mieti, mihin tarpeeseen juuri sinä tarvitsisit boostia, jollet ihan pelkän uteliaisuuden vuoksi tahdo kokeille, jokaisen tarpeeseen löytyy se oma juttu ja tuote :)


Bookmark and Share

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti