lauantai 12. heinäkuuta 2014

MCT-öljy ja sitruunainen mansikkasmoothie

Helteiset terveiset täältä auringon alta!

Kyllä vain, kotimaasta :) Kerrankin tässä on saatu nauttia aurinkoisista ja lämpöisistä ilmoista jo toista viikkoa, ja dekkari toisensa jälkeen kuluu huimaa vauhtia ulkona aurinkoa tankatessa.

Lämpö aiheuttaa kuitenkin ainakin minulle sen fiiliksen, ettei lämmin ruoka ota maistuakseen. Siksipä blenderi suriseekin monta kertaa päivässä, kun hurautan itselleni herkkusmoothien toisensa jälkeen ravitsemaan kehoa ja mieltä aurinkovarjon alle. Tässäpä yksi tämän hetken lemppareistani, jolla onnistuin kehittämään tujun addiktion sitruunamelissaan.

Raikas ja ravitseva


Sitruunainen mansikkasmoothie

(2 isoa annosta)

2 isoa kourallista jäisiä mansikoita (tuoreetkin käyvät, voit lisätä sitten jäitä joukkoon halutessasi)
1,5dl Bonne vadelmasosetta (makeuttamaton, tuoreet vadelmatkin käyvät)
5-10 sitruunamelissan vartta lehtineen kaikkineen
ripaus steviaa tai muuta makeutusta
kookosvettä tai vettä notkistamiseen

Mittaa kaikki ainekset blenderiin, laita vettä sen verran, että saat koostumuksestasi itsellesi sopivan. Itse pidän suht juotavasta smoothiesta, joten vettä tässä oli about 3-4dl. Surauta kaikki sekaisin ja nauti, mieluiten auringon alla :)

Aamukahvi auringossa


Useasti aamuuni kuuluu myös kahvi. Ja koska nyt eletään arkea eikä juhlaa (jolloin nautin kermaa kahvini kanssa), teen sen bulletproof- eli rasvakahviversiona. Bulletproofiin kuuluu siis laadukkaan kahvin lisäksi olennaisena osana laadukas luomuvoi ja MCT-öljy. Kaikki öljyt olisi hyvä ostaa (tummissa) lasipulloissa, jotta laatu ja säilyvyys ovat luultavimmin parasta mahdollista. Pitkään oli kuitenkin tilanne, että MCT-öljyä ei saanut kuin muovipullossa (jos luit postaukseni toksiineista, ymmärrät, miksi lasi on suositeltavampi säilytysastia) tai lasipullossa kookosöljy/palmuöljy -kombona. Minä olen eläinrakas ihminen, ja periaatteessa mielestäni uhanlaisten lajien suojeleminen tulisi kuulua ihmiskunnan perusvelvollisuuksiin. Mutta nythän on niin, että noiden palmuöljyviljelmien tieltä hakataan sademetsät pois, ja sen myötä esim. Indonesiassa orankiparat jäävät kodittomiksi. Eläimillehän se useasti tarkoittaa yhtä kuin hengenlähtö, jos luonnollinen elinympäristö poltetaan maan tasalle ja tilalle istutetaan palmuja, ja nyt ollaan tilanteessa, että orangit ovat suuressa vaarassa kuolla sukupuuttoon. Tämän vuoksi en tahdo tukea palmuöljyviljelyä millään muotoa, tutkimalla pakkausselosteita (esim. tässä MCT-öljyn kohdalla) voit sinäkin antaa panoksesi.

Kuva: WWF

Tästä linkistä löydät lisätietoa, jos tämä asia tuli sinulle ihan uutena. 

Tämä oli siis syy, minkä vuoksi välttelin MCT-öljyn hankintaa, koska tahdoin laadukasta tavaraa eettisesti. Nyt on Cocovi kuullut toiveemme, sillä may I introduce: MCT-öljy, 100% kookoksesta ja tummassa lasipullossa! Hiphei ja halleluja Cocovi! Tämä on suuressa suosiossa tällä hetkellä käytössäni, se kun on sekä mauton, että tuoksuton (en pidä kookoksen mausta, mutta kykenen käyttämään sitä jonkin verran kyllä). 

Kiitos Cocovi <3


Jos jollekulle MCT-öljy on uusi asia, etkä ole vielä ehtinyt tutustua edelliseen postaukseeni asiasta, tässä pieni info: 

"MCT-öljyn nimi tulee sanoista Medium Chain Triglycerides. Tyypillisesti markkinoilla olevat MCT-öljyt eristetään sekä kookoksesta että öljypalmun ydinöljystä. CocoVin MCT-öljy on valmistettu 100%:sti kookoksesta ja se sisältää vain keskipitkäketjuisia rasvahappoja - sekä kapryylihappoa (C-8) että kapriinihappoa (C-10).

MCT-öljyn rasvahapot imeytyvät elimistöön muita rasvoja helpommin. Tämän vuoksi etenkin urheilijat ja painonpudottajat ovat suosineet tätä väritöntä ja mautonta öljyä jo vuosikymmenien ajan rasva-aineenvaihduntaa tukevana energianlähteenä. Öljyä käytetään myös yleisesti rasvojen imeytymishäiriöiden ravitsemushoidossa sekä ketogeenisen ruokavalion tukena."
Lähde: Cocovi

Eli tässä on siis nyt MCT-öljy, jonka käyttöä voin suositella sekä laadullisesti, että ympäristö- ja eettisyysnäkökulmasta. Kahvin lisäksi öljyä voi käyttää salaattiin ja smoothiessa, tai mihin vain keksitkin, se hidastaa kofeiinin imeytymistä ja antaa energiaa tasaisesti koko päivän. 

Upeaa viikonloppua, tää lähtis taas nauttiin auringonsäteistä :)


Bookmark and Share

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti