sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Painavaa asiaa ja muutama sana maidosta

Olen viime aikoina saanut toistuvasti vastata kysymykseen mitä ihmettä sitten oikein syön, kun en syö viljoja ja maitotuotteita. Ymmärrän hyvin, että se aiheuttaa ihmisissä ihmetystä, totta puhuen se olisi aiheuttanut minussakin joitain vuosia sitten. Ja kyllä se aiheutti alussa lähes ahdistustakin, kun ymmärsin, että nyt on kokeiltava maitotuotteiden poistamista ruokavaliosta. Taistelin ajatusta vastaan pitkään, yritin vain vähentää, mutta ilman vastetta. Viljoja minun ei tee varsinaisesti mieli, mutta kyllä kermaloraus maitoon on se, mitä kaipaan tosi usein. En olisi jatkanut maidotonta, ellen olisi huomannut sen myötä radikaaleja muutoksia olossa ja voinnissa.


En tiedä, olisinko ymmärtänyt jättää viljoja ruokavaliostani, ellen olisi sairastunut kilpirauhasen vajaatoimintaan, ja syventynyt sen myötä tulleiden oireiden hoitoon ruokavaliolla. Olen syönyt kyllä vähähiilihydraattisesti jo vuosikausia sitten, mutta vasta sairastumiseni myötä ymmärsin muuttaa painopistettä ensin gluteenittomaksi ja lopulta viljattomaksi, kun gluteeniton ei juurikaan vaikuttanut oloon. En vähättele lääkityksen vaikutusta toipumiseeni, mutta tiedän varmaksi, että viljat ja lehmänmaitotuotteet saavat oloni kipeäksi, nenän tukkoon (maitotuotteet lisäävät tutkitusti limaisuutta), vatsan turpoamaan ja suoliston totaalisen sekaisin. Tällä hetkellä noudatan viljojen kanssa seuraavaa ideologiaa: pääsääntöisesti (arkena) välttelen viljoja. Seuraava myönnytys on gluteeniton, valitsen gluteenittoman aina kun mahdollista, kun on kyse esimerkiksi herkuista. Viikonloppuisin herkuttelen siis pääsääntöisesti gluteenittomasti, jollei viljaton ole mahdollinen. Silloin, kun viljaton ja gluteeniton taas ei ole kohtalaisella vaivannäöllä mahdollista, syön sitä mitä muutkin. Käytännössä tämä tarkoittaa juhlia, joita on varsin harvoin. En ota siellä syömästäni kakkupalasti siis mitään stressiä, tiedostan vain, että olen hyvin todennäköisesti kipeä seuraavana päivänä. Jonkin verran oloa saattaa helpottaa tujut maitohappobakteerit ja entsyymivalmiste, olenpa kuullut erään lääkärin suosittelevan tällaisiin "pakkotilanteisiin" lääkehiiltä. Tästä minulla ei ole kokemusta. 

Kirpeät vihreät omenat ja ihanat punaiset luumut <3


Mutta, se maidoton. Ymmärrän sen aiheuttavan hämmennystä monissa, sillä viljaton (tai lähinnä vähähiilihydraattinen) on paljon tutumpi juttu. Tässä ei välttämättä ole kysymys mistään varsinaisesti allergiasta, vaan siitä, että maidon kaseiini (proteiini) aiheuttaa samoja vaurioita elimistölle kuin gluteiini. Homogenoinnissa maidon rasva pilkotaan erittäin pieneksi, ja pienten rasvapartikkeleiden mukana kulkee proteiinia. Huonokuntoinen suolisto yksinkertaisesti läpäisee nämä pienet rasvapartikkelit proteiineineen ja siirtyvät verenkiertoon. Tämä taas aiheuttaa elimistössä puolustusreaktion (tulehduksen). Get my point? Suosittelen jokaista, jolla on jotain ongelmaa, kokeilemaan, parantaako viljaton ja maidoton ruokavalio oloa. Yleensä tämä näkyy kyllä 2-4 viikossa tai jopa päivissä. 

Tällä hetkellä maidottoman ruokavalion vaikutuksen kohdallani ovat sen verran selvät, että aion jatkaa sitä. Nenä ei ole enää jatkuvasti tukossa (olin täysin riippuvainen kortisonisuihkeista, suolaliuoksista ja nuhasuihkeista), ja mikä mystistintä, paino on pudonnut reilut 10 kiloa. Tällaisissa lukemissa ei olla oltukaan sitten viime vuosituhannen ja joskus suurinpiirtein teininä. Kyllä tässä kiinteytymisen varaa on vieläkin, mutta olen varsin tyytyväinen etenkin, kun päivääkään en ole laihduttanut, vaan muutos on syntynyt elimistön kokonaistasapainon korjaantumisen myötä.

Yksittäistä syytä painon putoamiseen en edelleenkään tiedä varmaksi, mutta olen maidottoman ruokavalion lisäksi jäljittänyt kaikki muutokset, mitä olen elämässäni tehnyt sitten viime syksyn, kun vaaka alkoi yhtäkkiä näyttää vähemmän kuin aiemmin. Aloin käyttää säännöllisesti CLA-valmistetta, koska epäilin, että elimistössäni jyllää inflammaatio (hiljainen tulehdus) ja kuuriluontoisesti treeniboosterina tätä rasvanpolttajaa. On tietysti mahdollista, että kilppari alkaa yksinkertaisesti olla hoitotasapainossa, mutta epäilen, että maidoton on ainakin vauhdittanut tilannetta parempaan suuntaan. 
Syön muuten kyllä samoin kuin ennen, en ole mitenkään himmannut syömisiäni, (jos Fun Light -addiktion katkaisua ei lasketa, lakkasin käyttämästä mehutiivistettä ja juon tätä nykyä vain vettä) ja liikkuminen on samalla tasolla kuin aiemminkin. Hermosto käy sen verran ylikierroksilla helposti, eikä ole muussa toipumisvauhdissa mukana, että kaikenlainen sinkoilu on poissa laskuista. Maidoton, tulehdusta hillitsevä CLA, muutamia kuureja rasvapolttajaa (sisältää mm. antioksidanttista ja tulehdusta niin ikään hillitsevää vihreää teetä) ovat parantaneet tasapainoa kropassani, lääkityksen ohella. 

Ruoanvalmistuksessa maidon voi kätevästi korvata kookosmaidolla tai -kermalla, kookos ei maistu läpi (vaikka olin aluksi skeptinen asian suhteen), ja sopii hyvin muuhunkin kuin kanakeittoon :) Kahvissa käytän kookosöljyä (tai MCT-öljyä) ja voita, ja smoothiessa heraproteiinia ja joskus harvoin mantelimaitoa. Voi ja hera eivät vaikuta aiheuttavan minulle oireita. Heraproteiini-isolaatti on niin hyvin käsiteltyä, ettei niissä taida olla minkäänmoisia kaseiinijäämiä. Halutessaan voisi toki käyttää esimerkiksi riisiproteiinia. Tässä vielä resepti helppoon ja herkulliseen mantelimaitoon, resepti on Sara La Fountainin kirjasta Healthy Kitchen.

Mantelimaito (1 litra)


3 dl kuorellisia manteleita (+ vettä liottamiseen)

9 dl vettä
3 taatelia
1 tl agavesiirappia
1,5 tl vanilja-aromia (jauhekin käy)
0,5 tl kanelia (ceylon)
ripaus neilikkaa
ripaus maustepippuria

Laita mantelit kulhoon ja kaada päälle vettä niin paljon, että ne peittyvät reilusti. Anna liota 6-7 tuntia, kaada vesi pois ja huuhtele. Laita blenderiin (tai tehosekoittimeen) liotetut mantelit sekä kaikki muut ainekset. Anna hienontua ja sekoittua. Siivilöi halutessasi ja pullota. 

Maito säilyy jääkaapissa noin 3-4 päivää. 


Ravitsemus on sellainen asia, josta haluan tulevaisuudessa oppia paljon lisää. Sen vuoksi olenkin ilmoittautunut Precision Nutrition -ravintovalmentajakurssille, ja uskon, että tämän asian tiimoilta minulla on tulevaisuudessa vielä paljon tarjottavaa, niin yksilövalmennuksen kuin ryhmien ja tämän bloginkin kautta :)Bookmark and Share

4 kommenttia:

 1. Mä katoinkin salilla sun olemusta, että olit niin pirteä ja hoikkanen! Ihania ohjeita olet taas laitellut tänne blogiin! Maidoton ja viljaton pitäisi itelläkin jaksaa ottaa kokeiluun, kun on tuo nenävärkki jatkuvasti hieman tukkoinen ja maha ei niin kauheen onnellisesssa tilassa. Sais vaan aikaiseksi, kun on niin helppo lapsiperheessä kokata kaikille samat eväät ja kuitenkin toivon että lapset saisivat ns. normaalia ruokaa..

  pt-sisko anu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu <3

   Itseasiassa mulla oli valtavan suuri kynnys aloittaa maidoton, viljattoman hyväksyin jotenkin helpommin. Sitten kun kyllästyin riittävästi lykkäämään sitä, aloitin. Nenän tukkoisuuteen huomasin eron parissa hassussa päivässä, ja nykyään maitotuotteet aiheuttavat tukkoisuuden todella nopeasti, siis hyvä ettei saman tien. Kannattaa muuten myös kokeilla luomua, jos et ole vielä kokeillut. Olen itse huomannut, että luomukerma kahvissa ei aiheuta tukkoisuutta.

   Poista
 2. Nyt olen ollut viisi päivää maidoton ja viljaton. Olo on hyvä, tukkoisuutta on vielä nenässä ja ääni on nasaali. Katsellaan eteenpäin.

  VastaaPoista