perjantai 7. maaliskuuta 2014

Sara La Fountain - Healthy Kitchen

Joskus ruokavalion kanssa meinaa ideat loppua, ja sitten tulee väännettyä aina sitä samaa vanhaa, kuulostaako tutulta? Itselläni riski sortua heikompiin valintoihin on suurempi juuri silloin, kun ei tahdo keksiä mitään vaihtelua. Olen aktiivisesti pyrkinyt tallettamaan reseptejä, tehnyt niistä to-do -listoja, siirtänyt kokeiltavaksi -pinoon ja sitten testaillutkin niitä. Näin olen saanut vähän vaihtelua ja uusia suosikkeja, ja minimoinut riskit korvata hyvä ateria jolloin hätähöttösellä.Sara La Fountainilta ilmestyi loppusyksystä uusi "Healthy Kitchen" -niminen (Tammi, 2013) järkälemäinen opus, ja heti, kun olin googletellut hieman sisältöä, tiestin, että haluan lukea kirjan. Olin katsellut Saran kokkailuja 24kitchenissä television puolella, ja pidin hänen tyylistänsä. 

Kirjassa on siis sekä reseptejä, että luonnonmukaisen kosmetiikan valmistusohjeita, ja tämä osoittautuikin aika hauskaksi yhtälöksi. Pidän itseäni kuitenkin vasta parin vuoden kokemuksella jossain määrin aloittelijana luonnonmukaisen ravinnon ja etenkin kosmetiikan suhteen, noin niinkuin itse tehtynä. Harrastan kyllä raakaherkkuja, mutta raakakakkua en ollut koskaan tehnyt saati maistanut. Se on ollut pitkään sillä to-do -listalla. Mutta hyvänen aika, Healthy Kitchen oli ihana. Reseptien kirjo on valtava, smoothie- ja mehureseptejä on lähes 30, raakaherkkuja ja -jälkiruokia saman verran, kosmetiikkaan lähes 40 herrrkullista ohjetta (kylpypalloja, saippuaa, huulirasvaa, kuorintoja ja naamioita). Luonnollisesti kirjassa on myös varsinaisia lämpimiä ruokia :) Jos jollekin, niin tätä voisi suositella ihmiselle, joka on kiinnostunut terveellisestä ravinnosta ja ehkä vähän kosmetiikastakin. Kirjan reseptit ovat pääsääntöisesti viljattomalle, sokerittomalle ja maidottomalle sopivia, joitain poikkeuksia löytyy ja mielestäni niissä oli suhteellisen helppo jättää se maito/sokeri/viljat pois tai korvata jollain itselle sopivammalla vaihtoehdolla. 

Healthy Kitchen on minusta myös visuaalisesti säväyttävä ja kertakaikkisen kaunis, kuvia on runsaasti ja ne ovat upeita, ja kirja on jaettu kuukausiin, joista jokaiselle on omat smoothiensa, ruokareseptinsä ja kosmetiikkaohjeensa. Tämän jaottelun tarkoitus ei aivan täysin auennut minulle, mutta en todellakaan antanut sen häiritä, luin kirjan kaikki reseptit läpi yhden illan aikana, ja voitte vain kuvitella miten pitkä to-do -lista on nyt :DSivujen värimaailma ja kuvien teema seuraa kuukausi-jakoa, ja kyllähän se tietysti luo vaihtelua ja mukavan ilmeen kirjalle. Tässä ei siis ole sitä perinteistä kategorisointia liharuoat, jälkiruoat jne, mutta ei hätää, kirjan lopusta löytyy reseptihakemisto tuolla perinteisellä jaottelulla. Visuaalisesta ilmeestä pidin siis erittäin paljon, ja yksi pieni, mutta itseäni ilahduttava seikka oli fontit. Niitä nimittäin oli käytetty rohkeasti ja erilaisia, eikä tyydytty vain siihen yhteen ja samaan esimerkiksi otsikoinnissa. 

Tämä kirjan ohjeella tekaisin elämäni ensimmäisen raakakakakun "Raw mango-kinuskikakku". Hiukan jännitti, mutta ohje oli tarkka ja lähes kaikki raaka-aineetkin löytyivät kotoa valmiina. Hiukan luovuutta jouduin käyttämään blenderin suhteen, mutta tämä on tuttu "ongelma" lähes kaikessa leivonnassa raakaruokapuolella, normiblenderi ei tahdo olla riittävän tehokas. Vitamix on siis minun ostoslistallani, mutta se 600€ sijoitus saa odottaa nyt vielä hiukan. Jotenka, kun ryhdyt raakaherkkuja tekemään, etkä omista Vitamixia, suosittelen testailemaan mikä vempele sinulla toimii parhaiten. Itselläni se oli sauvasekoittimeen liitetty pieni tehosekoitin ja monitoimikone. Kakkuhan syntyi, ja päälle pursotettavaa koristetta jäi jonkin verran maistelulta myös kakun päälle :D Ja olihan se hyvää, tässä sen nyt sitten huomaa kun on ammattilainen asialla, enkä siis puhu itsestäni, vaan Sara La Fountainista! Kakku oli niin hyvää, että päätin siltä istumalta järjestää joku kaunis päivä kahvitarjoilun raakaherkuilla. Mies, sekasyöjä, 30 vuotta, totesi ensimmäisen palan jälkeen, että ihmeen hyvää tämmöiseksi terveysherkuksi :) Ja sitä se kyllä oli, kakku katosi jääkaapista meidän 2 hengen talouteen vuorokaudessa. 

Kirja on minusta kivasti rajoja häivyttävä, ja se sopii aivan varmasti sekasyöjille uutta virikettä tuomaan, ja erityisen hyvin se sopii kaikille omasta hyvinvoinnistaan kiinnostuneille. Omaan, paleovaikutteiseen (lähes viljaton, maidoton ja vähäsokerinen), superfoodeista innostuneeseen ruokavaliooni se sopi kuin nenä päähän, uutta inspiraatiota tuli valtavasti jokaiselle osa-alueelle. 

Kirjan voi ostaa omakseen esimerkiksi täältä.

(Kuvat viimeistä lukuunottamatta kirjasta Healthy Kitchen)

Bookmark and Share

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti