tiistai 13. toukokuuta 2014

Ananas, tuoreena vai säilykkeenä?

Sitä oppii kaikenlaisia kummallisia konsteja, kun tarpeeksi testaa :)

Kun puhun ananaksesta, puhun useinmiten tästä tuoreesta sellaisesta. Niitä peltitölkkejä en ole ostanut vuosiin, siirryin niistä ensin Rainbow'n muovisiin purkkeihin, säilyke sekin, ja nyt talvella kokonaan tuoreeseen. Keksin nimittäin, et voi ostaa kokonaisen tuoreen ananaksen, pilkkoa sen ja pakastaa, ja toivon näin välttyväni, ensinnäkin mahdolliselta sokeriliemeltä (en suosittele, kannattaa ostaa edes sitä omassa mehussaan kelluvaa, jos säilykettä haluaa käyttää), ja ehkä myös joiltain kemikaaleilta. En tiedä, mutta itselleni tuli parempi olo kun näin aloin tehdä :)

Tein talvella empiirisen tutkimuksen aiheesta tuore ananas vs. säilykeananas (se Rainbow'n muovipurkki) lähinnä noin niinkuin hinnan puolesta. Painoin mieleen kilohinnan tuosta muovipurkista, ostin tuoreen hintaan 1,99€/kg ja kipitin kotiin. Sen jälken käsittelin ananakseni alla kuvitetulla, seikkaperäisellä tavalla (joku muka oikeaoppinen tapa pilkkoa ananas, sanoi joku oikea kokki), punnitsin vain sen hedelmälihan osuuden ja laskin sille kilohinnan. Yllätys, näin laskettuna tuoreen ja tuon Rainbow'n muovipurkkisäilykkeen kilohinta oli lähes sama (max. viiden sentin poikkeama). Päätin siltä istumalta, että alan ostaa tuoretta ananasta ja pakastan sitä itse, koska käytän sitä muutenkin lähinnä vain soft icessa ja smoothiessa, jolloin se kylmänä ajaa asiansa paraiten. Sieltä vain blenderiin suoraan pakastimesta, ja on hyvää :)

Tällä hetkellä Prismassa ainakin tuoretta ananasta saa hintaan 0,99€/kg. Tässäpä vielä alla ne seikkaperäiset ohjeet ananaksen pilkkomista varten, mallina toimii mieheni, jonka veitsenkäsittelytaidot ovat huomattavasti edistyneemmät kuin omani. Terveisin nimimerkki, 5 sormea laastaroituna sen jälkeen kun meille tuli uudet veitset. Siis minullahan on omat veitseni, ne tylsät ja vanhat, kun telon itseni niillä uusilla terävillä :DTuore ananas, koko komeudessaan

Leikkaa kanta pois, siitä on hyvä aloittaa :)


Puolita ananas pystysuunnassa, kuten kuvassa.

Halkaise puolikkaat, pystysuunnassa edelleen.

Poista kova, puumainen keskusta jälleen pystysuunnassa.

Keskustan poistettuasi, puolita jälleen pystysuunnassa lohkoiksi (näyttää veneeltä ja lohkoperunalta).

Pujota veitsi hedelmälihan ja kuoren väliin, samaan tyyliin kuin lohesta poistaisit nahkaa.

Työn viemiseksi loppuun voi olla helpompaa nostaa ananaslohkovene pystyyn.

Tadaa, siellä se valmiina kuutioina Ikean pussissa pötköttää pakastusta varten.
Bookmark and Share

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti