torstai 1. toukokuuta 2014

Pieni parsaopas

Parsakausi alkaa olla kuumimmillaan, tutustuin itse tähän herkkuun vasta viime keväänä, ja tykästyin kovasti. Suoraan sanottuna alussa pelkäsin parsan valmistusta, reseptejä selatessani se vaikutti vähintäänkin monimutkaiselta kasvikselta, vaan ihan hyvin ollaan loppujen lopuksi toimeen tultu :)

Parsaa on ennen vanhaan käytetty lääkekasvina mm. sen diureettisten ominaisuuksien vuoksi, ja jo muinaiset roomalaiset pitivät parsasta. Hyvin ravinteikas se on yhä, parsa sisältää esimerkiksi foolihappoa runsaasti ja jonkin verran B-ryhmän, C-, ja K-vitamiineja, sekä lisäksi beetakaroteenia, kaliumia ja kuitua.


vihreä parsa_pieni
Kuva: kasvikset.fi

Parsakausi kestää Suomessa toukokuun alusta juhannukseen (valkoista saa lähes vuoden ympäri nykyään) ja parsaa löytyy vihreänä, valkoisena ja kärjestä violettina.

Valkoinen parsa kuoritaan aina, mutta vihreästä parsasta usein riittää kun kuorii alaosasta muutaman sentin puisevaa osaa. Kuoriminen on helpointa kuorimaveitsellä latvasta tyveen päin. Leikkaa puiseva tyvi pois, jotta alaosastakin tulee mehevä. Valkoisessa parsassa on hienostunut, lievä karvas maku, joka taittuu keitinveteen lisätyllä sokerilla (lähde: kasvikset.fi), itse olen käyttänyt lähinnä vihreää parsaa, joten tuosta karvaudesta ei ole omakohtaista kokemusta.

valkoinen parsa_pieni
Kuva: kasvikset.fi

Noniin, nyt kun teoria on hallussa, jokainen uskaltaa ostaa parsanipun ja kokeilla, eikö? :) Tässä vielä kyytipojaksi vähän kypsennysreseptiä, tarjoa vaikka voisulan kanssa!

Keitetty vihreä parsa


1 nippu parsaa
suolaa
vettä

Esikäsittele parsa (kuori paksuimmat yksilöt, hennoimmista vain alaosa, leikkaa puiseva tyvi pois, 2-3cm alhaalta). Laita laakeaan kattilaan tai kasariin sen verran vettä, että parsat peittyvät, lisää suolaa (0,5ti / litra vettä), ja laita parsat kiehuvaan veteen. Keitä 4-12 min, aika riippuu parsojen paksuudesta, kypsyyttä voi kokeilla tikulla alaosasta. Nosta kauhalla ja valuta hyvin. Tarjoile voisulan kanssa.

Parsaa ja pekonia uunissa 


1 nippu parsaa
1 pkt pekonia
(suolaa ja pippuria)
(juustoraastetta)

Esikäsittele parsa (kuori, tyvi, esikeitä tarvittaessa paksuja tankoja pari minuuttia) ja kääri makusi mukaan pekonisiivu yhden tai useamman parsatangon ympärille. Lado uunin kestävään vuokaan, lisää päälle halutessasi suolaa ja pippuria, ja kypsennä uunissa 225 asteessa 5-10 minuuttia, kunnes pekoni on rapsakkaa ja kypsää. Itse pidan parsan mausta sellaisenaan, mutta tähän voisi halutessaan lisätä kypsennyksen loppuvaiheessa pinnalle juustoraastetta (vaihda silloin grillivastukselle ja pidä uunissa vain sen aikaa, että juusto sulaa ja saa aavistuksen väriä).

Hyvää ruokahalua :)

Bookmark and Share

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti