sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Lehtikaalisipsit

Legendaariset lehtikaalisipsit :) Nyt kannattaa hamstrata lehtikaalta kun kotimaista vielä kaupoista saa. Minulla tuli kertakaikkisen pakottava tilanne tehdä sipsejä, kun näin viikonloppuostoksilla kaupassa violettia lehtikaalta. Siis aivan hurmaavan väristä ja pakkohan sitä oli ostaa :)

Jos et vielä kertaakaan ole tehnyt näitä herkullisia ja terveellisiä sipsejä, nyt kyllä kannattaa kokeilla. Tuovat mukavaa rapsakkuutta ja suutuntumaa salaatin tai oikeastaan minkä vain kaveriksi. Maustamisessa voi käyttää mielikuvitusta ja omia lempimausteitansa, mutta itse nössöilen pelkällä pippuri&suola -linjalla, vaikka chilistä pidänkin :) Voisin kuvitella oikein hyvin kaikenlaiset yrttimausteet, chiliseokset ja oreganon lehtikaalen kaveriksi.

Legendaariset lehtikaalisipsit

(1 pss eli pellillinen)

1 pss tuoretta lehtikaalta
oliiviöljyä (esim. basilikalla tai valkosipulilla maustettua)
suolaa
pippuria
tai muita mausteita maun mukaan

Revi lehtikaali paloiksi pellille siten, että reivt "lehtitupsut" irti puisevasta ruodosta (sen voi käyttää vaikka smoothien joukossa, tai antaa koirille natusteltavaksi, kuten meillä :) )

Puiseva ruoto


Lorottele öljyä lehtikaalen päälle pellille, lisää mausteet ja kääri hihat. Lehtikaali sopii salaattiin muuten ihan sellaisenaan, salaisuus on, että sitä pitää VAIVATA. Kyllä, kuulit oikein, vaivaa öljyttyjä lehtikaalenpaloja pelillä, rutistele niitä käsissä. Sen suorastaan tuntee, miten lehdet pehmenevät. Muutaman kerran koko joukon läpi vaivattuasi ja rutisteltuasi pyydä (lue, komenna) mies/lapsi/vaimo työntämään pelti uuniin (n. 175 astetta) ja mene pesemään kätesi. Sen jälkeen, kun kätöset ovat puhtaat asettaudu uunin eteen ja vahdi tuotoksia herkeämättä. Tuossa lämpötilassa omassa uunissani sipsien valmistumiseen menee n. 10-15 minuuttia, ja tämä tuntuu riippuvan ihan siitä, missä asennossa tähdet kulloinkin taivaalle ovat asettuneet.

Rainbow valkosipuli-oliiviöljy


Olen tehnyt näitä herra tie kuinka monta kertaa, ja aina tuntuu olevan yhtä arvoitus, kuinka kauan niissä kulloinkin menee (vikaa voi olla uunissakin, ei tekijässä :P ). Ei kauaa, joka tapauksessa. Sipsit palavat kuitenkin ennenkuin kukaan huushollissa ehtii kiljaista "palovaroitin", joten suosittelen lämpimästi päivystämistä uunin äärellä. Kannattaa varustautua haarukalla, tai muulla syömisvälineellä, jolla voi tökkiä valmistuvia sipsejä välillä ja kokeilla rapsakkuutta. Itse otan sipsit uunista pois aina, kuin reunat alkavat hitusen saada ruskeaa väriä ja silloin voi olla jo kiire.

Anna sipsien jäähtyä pellillä, ja jos niitä vielä ensimaistelun jälkeen jää, säilytä loput jääkaapissa suljetussa astiassa :) Saattavat vettyä hieman, joten parhaimmillaan ne ovat ehdottomasti tuoreena.Valmiit sipsit


Bookmark and Share

2 kommenttia:

  1. Jep, juuri vetäsin itsekin lehtikaalit uunissa ja jälleen kerran totesin, ettei ole mitään logiikkaa siinä, kuinka kauan niitä pitäisi siellä pitää. Tällä kertaa oli 175 asteessa ehkä 7 minuuttia, viimeksi meni reilu 10. Mutta hyvää oli!

    VastaaPoista