sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Marja-aronia -vispipuuro with chia

Meillä natisee pakastin (sekä arkkupakastin, että jääkaapin yhteydessä oleva) ihan liitoksistaan marjoista. Perinteisen mansikoiden, mustikoiden ja puutarhavadelmien lisäksi tämän syksyn "eksoottisena uutuutena" tähän talouteen päätyi marja-aroniaa anopin pihapensaasta. Jotain kivaahan siitä piti keksiä, ja pienen googlettelun jälkeen päädyin tekemään chiavanukasta tai vispipuuroa, miksi sitä nyt ikinä tahtookaan kutsua.
Marja-aronia on erinomainen antioksidantti, se torjuu verisuonten kalkkeutumista, ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia, alentaa verenpainetta ja kolesterolia. Se torjuu virtsatievaivoja, flunssaa ja diabetesta, torjuu mahahaavaa, maksavaurioita ja silmätulehduksia. Aroniaa voi käyttää korjaamaan vatsan vähähappoisuutta, se puhdistaa elimistöä ympäristömyrkyistä ja suojaa UV-säteilyltä. (Lähde)

Ja näitä notkuvat lähiöissä puskat pullollaan! Maussakaan ei muuten ole valittamista, sopii hyvin yhteen esimerkiksi mustikan kanssa, ja näillä kahdella olikin tänään bileet purkissa :) Resepti on omasta päästäni ja se on maidoton ja viljaton niin halutessasi.
Mustikka-marja-aronia vispipuuro with chia

(1 iso annos)

n. 1,5dl manteli-, kookos- tai cashewmaitoa (tai jokin vastaava)
3-4 isoa ruokalusikallista chiasiemeniä
n. 1dl marja-aroniaa
n. 0,5dl mustikoita
ripaus vaniljajauhetta
2 kuivattua taatelia (tai muuta haluamaasi makeutusta)

Mittaa pieneen kulhoon (kannattaa valita korkeareunainen astia) chiasiemenet ja maitojuoma. Anna siementen geeliytyä hetki. Lisää marjat, itse lisäsin jäisenä, jos teet samoin, anna jälleen siementen geeliytyä ja marjojen sulaa hetki. Kun Marjat alkavat olla suht pehmeitä, lisää haluamasi makeutus (voit lisätä myöhemmin) ja surauta koko komeus sauvasekoittimella sekaisin. Marja-arnoa värjää ihan samoin kuin mustikkakin, joten turvaa selusta ja ympäristö :) Maista ja lisää tarvittaessa makeutusta, taatelin sijasta käy hyvin hunaja, stevia tai erytritoli.

Nauti heti tai säilytä jääkaapissa.

Aivan erinomainen aamupala, välipala, eväs tai mikä vain. Tämänhän voi tehdä edellispäivänä etukäteen, ja onkin hyvä esimerkki eräänlaisesta tuorepuurosta.

Mitä pidit? :)
Bookmark and Share

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti