tiistai 22. huhtikuuta 2014

Kukkakaalipitsa

Minulla on ollut jo tovi things-to-do -listalla kukkakaalipitsapohjan testaus, ja näin pääsiäisen kunniaksi sain inspiraation kokeilla. Lähikaupassa ei jostain syystä ollut tuoretta kukkakaalta, joten ensimmäiseen versioon pakastettu sai kelvata, ja se kyllä toimi mielestäni moitteetta. Toinen missio oli testata vuohenjuustoa pitsassa, kun lehmänmaitotuotteet ovat nyt vähemmällä käytöllä. Sekin toimi hyvin, mikäli itselläsi ei ole mitään rajoitteita, voit hyvin käyttää ohjeen vuohenjuuston tilalta jotain muuta juustoa, ja pohjassa käy esim tuorejuusto, ja miksei maitorahkakin. Vuohenjuusto toi kuitenkin pohjaan jotenkin kivaa särmää. 

Kukkakaalipitsa
Tämä pitsapohjahan on erittäin kätevä konsti piilottaa kasviksia ruokaan lapsilta (ja mieheltä, toimii, testattu on :D ). Itse kyllä syön kukkakaalta ihan kaikin tavoin, mutta testihenkilönä toimi jälleen kerran mies, 31-vuotta, joka ei kukkakaalesta pidä lainkaan. Hän kuitenkin yllättyi positiivisesti lopputuloksesta, sekä täytteillä että ilman, ja yhdessä totesimme, ettei kukkakaali maistu pohjasta läpi lainkaan. Kuitenkaan tämä ei ole pelkkää munajuustomössöä, kun sellaisiakin karppipitsapohjaversioita on tullut kokeiltua. Oma pitsapohjani tällä ohjeella oli hyvin rapea, koossa tosi hyvin pysyvä ja täysin leikattava. Varmasti olisi voinut syödä käsinkin kun olisi hetken malttanut antaa jäähtyä. 

Lehtikaalta


Kukkakaalipitsapohja


(25 x 25 cm, noin puolikas pellillinen)

keskikokoinen kukkakaali, n. 400g (tuoretta tai pakaste)
2 munaa
3-4 isoa rkl vuohenjuustoa (vain se pehmeä keskusta)
2 tl psylliumia (Finaxia löytyy tavallisista kaupoistakin)
mustapippuria
suolaa
pitsamaustetta

Raasta tai hienonna kukkakaali tehosekoittimessa riisimäiseksi muruksi. Jos käytät pakastekukkakaalta, anna sen ensin sulaa. Itse käytin pakastekukkakaalta mikrossa täydellä teholla 3 minuuttia, koska se oli vielä pikkuisen jäistä. Tämä kannattaa tehdä myös tuoreelle kukkakaalelle, muuten neste on hankala saada irtoamaan. Mikrottamisen sijaan kukkakaalta voi myös höyryttää hetken. 


Luomumunia, kukkakaali ja psylliumia

Kukkakaaliriisi
Kippaa kukkakaaliriisi puhtaaseen liinaan, ja purista siitä kaikki ylimääräinen neste liinan avulla pois. Tämä ei liene pakollinen toiminto, mutta suositeltava, jotta pohjasta tulisi rapea eikä vetinen. Nestettä nimittäin irtoaa melko paljon. 

Kukkakaaliriisi puhtaan pyyhkeen sisään...

...pyyhe rullalle...

...ja väännä päistä vastakkaisiin suuntiin.
Riko munat kulhoon ja vatkaa rakenne kevyesti rikki, lisää joukkoon kuivaksi puristettu kukkakaaliriisi, ja vuohenjuustosta pehmeä keskusosa. Sekoita. Mausta haluamallasi tavalla. Tässä vaiheessa pohjan koostumus olis taikinamainen, pehmeä ja valuva muttei varsinaisesti nestemäinen. Tasoita pohjamassa pellille (noin 0,5-1 cm) ja paista 200 asteessa kunnes alkaa saada hiukan väriä. Valmiste sillä välin täytteet. Pohjan tullessa uunista esipaiston jälkeen kannattaa maistaa sitä. Voit vielä kompensoida mahdollista mauttomuutta täytteiden maustamisella, jos on tarvis. Omastani tuli melko hyvä kertaheitolla, oreganoa taisin lisätä vielä päälle. Täytä ja paista samoissa asteissa n. 10 minuuttia, tai kunnes juusto on sulanut ja alkanut saada hiukan väriä. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua, jos maltat :)

Täytteenä tonnikalaa, kinkkua, pepperonia, vuohenjuustoa, tomaattia ja paistamisen jälkeen lisättyä lehtikaalta.


Lehtikaali toimii mainiosti pitsassa, itse lisäsin pieniä lehtikaalenpaloja pitsan päälle vasta syödessäni, mutta monesti ripottelen jäistä lehtikaalimurua suoraan pakastimesta ennen pitsan paistoa. Pinaatti on myös kokeilemisen arvoinen, joko tuoreena tai hieman sulatettuna pakastimesta.

Olen nyt siis testannut samoilla menetelmillä sekä tuoretta, että pakastettua kukkakaalta, ja tulos molemmilla oli mainio.

Suosittelen lämpimästi :)
Bookmark and Share

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti