torstai 24. huhtikuuta 2014

Teelaadut vertailussa

Olen siitä omituinen tyyppi, että olen opetellut teen- ja kahvinjuonnin vasta aikuisiällä. Nykyisin juon lähinnä espresso-tyyppistä luomukahvia aamuisin ja jonkin verran mustaa teetä. Tiedän miten valtavan hyviä vaikutuksia vihreällä ja valkoisella teellä on, ja olenkin harmitellut kun ne eivät jotenkin minulle lämpimänä maistu. Hahaa! Vaan nyt on kuulkaa joku ihana tyyppi (Johan&Nyström) keksinyt tähänkin ongelmaan ratkaisun. Olen tuloksetta yrittänyt saada vihreästä teestä kelvollista kylmänä, vaan en jotenkin ole onnistunut siinä niin hyvin, että se olisi ollut juotavaa. Mutta katsokaas tämä:

kuppikuumaa.fi


Kylmähaudutuspullo kaikessa yksinkertaisuudessaan ja nerokkuudessaan: irtotee sisään, vettä perään, korkki kiinni ja anna hautua jääkaapissa muutamia tunteja tai yön yli <3 Sen jälkeen elämä on yhtä juhlaa, jääkaapissa on valmista kylmää vihreää (tai toki muutkin laadut käyvät) teetä (joku saattaisi kutsua jääteeksi :) ). Kyllä ihmisen onni on joskus pienestä kiinni! Kokemus tästä pullosta on hyvä, kun ohjetta noudattaa pullo ei vuoda, mutta kuljetukseen sitä ei ole tarkoitettu. Korkki on siis silikoninen ja sisällä on siivilä, joka varmistaa, ettei irtotee päädy lasiin tai suuhun asti. Vihreä teehän on aivan ihanaa kylmänä, mustaa en ole vielä kokeillut. Tätä ihanaista lasista Hario Cold Brew Bottlea saa esimerkiksi kuppikuumaa.fi -nimisestä verkkokaupasta, sieltä saa myös kaikkea muuta ihanaa, esimerkiksi laadukasta teetä ja kahvia.

Hario Cold Brew Bottle


Vihreää teetä kannattaa nauttia muunmuassa seuraavista syistä:

  • sisältää runsaasti antioksidantteja, jotka ovat välttämättömiä elimistön optimaaliselle toiminnalle
  • sisältää teaniinia (aminohappo), joka rentouttaa aiheuttamatta väsymystä
  • sisältää maltillisen määrän kofeiinia (toimii teessä pitkävaikutteisimmin kuin kahvissa)
  • sisältää C-, E-, B1- ja B2-vitamiineja
  • sisältää kaliumia ja magnesiumia
  • sisältää katekiineja, jotka mm. vaikuttavat suotuisasti veren rasva-arvoihin, verenpaineeseen, estävät rasvan kertymistä elimistöön, vauhdittavat aineenvaihduntaa 
  • suojaa sydäntä ja verisuonia, Suomen kansanterveyslaitoksen mukaan tee ehkäisee sydäninfarkteja 
  • sen farmakologisesti aktiiviset ainesosat puhdistavat ja aktioivat elimistöä

Kuva netistä

Toki muissakin teedaauissa on omat hyvät terveysvaikutuksensa, mutta tässä on nyt lähinnä näitä vihreän teen hyviä ominaisuuksia. Teelaatujahan on monia: vihreä, valkoinen, musta (halvin ja länsimaissa eniten juoduin), oolong, keltainen, rooibos jne. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että kahvikupillisessa on tyypillisimmin n. 100mg kofeiinia.

Musta tee (100g)


Kofeiinia 40mg
Kaliumia 0,6mg
Kalsiumia 12,6 mg
Natriumia 4,0mg
Magnesiumia 2,8mg
Fluoria 2,3mg
Fosforia 2,2mg
Mangaania 0,3mg
Sinkkiä 0,02mg
Rautaa 0,008mg

Vihreä tee (100g)


Kofeiinia 20mg
Kaliumia 85mg
Kalsiumia 4mg
Magnesiumia 1,58mg
Fluoria 0,4mg
Fosforia 1,8mg
Sinkkiä 0,08mg
Rautaa 0,17mg
C-vitamiinia 8,4mg

Rooibos (100g)


Kofeiinia 0mg
Kaliumia 2,59mg
Kalsiumia 0,95mg
Natriumia 3,73mg
Magnesiumia 1,32mg
Fluoria 0,09mg
Mangaania 0,78mg
Sinkkiä 0,14mg
Rautaa 0,18mg
C-vitamiinia 8,19mg


Vihreä teehän eroaa mustasta siten, että sitä ei ole hapetettu (hapettuminen keskeytetään lämmöllä). Tästä johtuen sen sisältämät katekiinit säilyvät paremmin, ja siksi sitä pidetään mustaa teetä terveellisempänä. Musta tee on teelaaduista käsitellyintä, ja sen annetaan muista teelaaduista poiketen hapettua loppuun asti. Hapetuksessa teen lehdissä oleva luontainen kitkeryys häviää ja siksi mustan teen valmistuksessa voidaankin käyttää vanhoja lehtiä, jotka ovat kitkerämpiä kuin nuoret.

Valkoisessa teessä taas on eniten antioksidantteja, ja se on tehty pelkästään teepensaan yläosan nupuista ja kärkilehdistä. Mielestäni valkoisen ten maku on myös kaikken hennoin ja miedoin, ja keltaisen teen ohella se onkin kallein teelaatu. Suosittelen hankkimaan laadukasta teetä ja kahvia, jotta tiedät mitä juot. Tämä melko hiljattain julkaistu uutinen ei nimittäin kovin mieltä lämmittänyt :(

Kuppikuumaa.fi -verkkokaupasta saa mm. tällaisia herkkuja:

Luomu pakurikahvi, espressojauhatus 250g
Pakurikahvia suodatin- ja espressojauhatuksella
Vadelma-vanilja -teetä

Suosittelen tutustumaan, ja nauttikaan laatujuomia, kuumana tai kylmänä :)
Bookmark and Share

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti