maanantai 21. huhtikuuta 2014

Päivän ensimmäinen ateria - vinkkejä ja vaihtoehtoja

Paleoruokavaliosta haaveilevat usein huomaavat aamun olevan ehkä se kaikkein haastavin ruokailun suhteen. Aamiainen mielletään jogurtiksi ja puuroksi, muroiksi ja voileiviksi, ja koska viljat eivät kuulu tiukkaan paleoon, herää kysymys, mitä ihmettä sitten voisin syödä? Keräsin tähän kuvien muodossa muutamia vinkkejä, miten päivän ensimmäisen aterian voisi kasata viljattomasti ja maidottomasti. 

Minusta aamiaiseen voi aivan yhtä hyvin panostaa kuin mihin tahansa muuhun ateriaankin, se ei vaadi välttämättä edes enempää aikaa, maukkaan salaattipohjan voi kasata jääkaappin edellisiltana, tai vaihtoehtoisesti keskittyä työpäivän aamuina pikaisempaan aamiaiseen ja panostaa hiukan aikaa vievempiin viikonloppuisin ja kiireettöminä aamuina. Todella nopeita aamiaisia smoothien ohella ovat marjat kookosmaidossa, marjoja ja heraproteiinia tai rasvakahvi, jonka seurana voi nauttia marjoja, hedelmiä ja vaikkapa kourallisen pähkinöitä. Ei vie montaa minuuttia, luultavasti vähemmän kuin voileivän teko, eikö vain?

Smoothie marjoilla, heraproteiinilla ja kaakaonibseillä.


Oma suosikkini päivän ensimmäiseksi ateriaksi on usein rasvakahvi, nautin sen lähes heti herättyäni, ja vasta hetken kuluttua syön ruokaisan salaatin tai edellispäivän aterioista hyödynnetyn "koosteen", tyylillä mitä jääkaapista sattukaan löytymään. Tämäntyyppisen aamiaisen etu perinteisiin nähden on proteiinissa. Jos olet tottunut syömään aamiaiseksi kaurapuuroa marjoilla, voileivällä ja tuoremehulla, on proteiininsaantisi olematonta. Proteiinia tulisi saada jokaisella aterialla, tasaisesti pitkin päivää, sillä elimistö ei kykene sitä varastoimaan. On myös todettu, että riittävästi proteiinia ja rasvaa sisältävät ateriat pitävät paremmin nälkää loitolla kuin hiilihydraattipitoiset ateriat. Kun panostat päivän ensimmäiseen ateriaan, jaksat paremmin ja pysyt kylläisenä pidempään, ja näin turhille välipaloilla ei luultavasti ole lainkaan tarvetta.

Tässä siis aamuaterioitani kuvina: 

Lehtikaalta ja valkosipulilla maustettua oliiviöljyä, jääsalaattia, kurkkua, tomaattia, paistettu muna ja grillimakkaraa, tankoparsaa ja pekonia.

Proteiinipannari pannulla paistettuna, vedelmia ja kaakaonibsejä ja rasvakahvi.

Luomunaudan jauhelihaa, chilimajoneesia ja roomansalaattia.

Rasvakahvi reishillä höystettynä.

Riisikakku savulohella ja tilillä, ja voita, luonnollisesti :)

Kinkkumunakas pinaatilla ja roomansalaatilla sekä vuohenjuustolla.

Heraproteiinista tehty mousse vadelmilla.

Eihän ole rakettitiedettä? Ihania aamuja ja nauttikaa aamiaishetkistä!

Bookmark and Share

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti