lauantai 28. kesäkuuta 2014

Painonhallinta ja toksiinit

Toivon, ettei tämä lauantain aihevalintani pilaa kenenkään viikonloppua, vaan herättäisi edes muutaman ajattelemaan, mitä kaikkea näkymätöntä mutta erittäin haitallista elimistöömme tuleekaan ujutettua, ja miten ne mahdollisesti haittaavat elimistön optimaalista toimintaa.

Kuten olen moneen otteeseen kertonutkin eri asiayhteyksissä, en ole syntynyt nämä tiedot päässäni. Oma reittini tähän herännäisyyteen tapahtui tuossa muutama vuosi sitten, kun hiljalleen heräsin kauhuissani siihen todellisuuteen, et minun kroppani ei toimi kuten kuuluisi. Matka jatkui monen välietapin (kilpirauhasen epätyypillinen vajaatoiminta) kautta ihanalle lääkärille, joka ymmärsi hätäni, ja hänen avarakatseisuutensa ansiosta olen saanut elämäni takaisin.

Nyt olen kuitenkin alkanut selvitellä, mistä se oma vajaatoimintani on peräisin, sillä nimenomaan nämä epätyypilliset vajaatoiminnat (mm. T4-hormoninen muuntohäiriö aktiiviseksi T3-hormoniksi) johtuvat lähes aina jostakin ulkopuolisesta syystä (pitkään jatkunut stressi, ympäristötekijät, puutokset tärkeiden hivenaineiden saannissa jne.).

Tiedättekö myös, mikä on ehkä tällä hetkellä tyypillisin asiakastyyppini? Ihminen, joka on ongelmissa painonsa kanssa, ei niinkään ylipainon kanssa, vaan sen faktan kanssa, ettei paino putoa vaikka mitä tekisi. Siksi haluan kertoa nyt sellaisesta asiasta, josta ei juuri yleisesti puhuta, ainakaan Suomessa, mutta jonka merkitys painonhallintaan voi olla valtava.

Toksiinit


Toksiinilla tarkoitetaan ainetta, joka voi jo hyvin pieniniä määrinä saada aikaan vakavia terveyshaittoja. Tiettyjä toksiineja syntyy ihan normaalien ruumiintoimintojen kylkiäisenä, mutta nyt puhun lähinnä ulkopuolelta tulevista haitallisista aineista (torjunta-aineet, teollisuuskemikaalit, elohopea ja muut raskasmetallit yms.), ja näiden kohdalla terveydelle haitalliset määrät voivat olla milligrammoja.

Jääkarhuista ja suomalaisista poroista löytyy palonestoaineita. Suomalaiset järvikalat sisältävät nykyisin jäämiä e-pillereistä, masennuslääkkeista ja ibuprofeenista. Saatat altistua aamulla ennen töihin lähtöäsi arviolta 200 erilaiselle kemikaalille.
Lähde: Kaisa Jaakkola - Jokapäiväiset kemikaalimme 
Kuulostaa kamalalta, eikö? No miten tämä liittyy painonhallintaan?

Ihmisen elimistön kykenee käsittelemään tietyn määrän toksiineja, kuljettamalla ne maksan ja munuaisten läpi, niiden aiheuttamatta vielä tässä vaiheessa sen kummemmin vahinkoa. Nyky-yhteiskunnassa keskimääräinen kemikaalialtistus on kuitenkin valtava, (esimerkiksi kosmetiikka, elintarvikkeet ja niiden säilytys + lämmitys, päästöt), joten elimistö ei yksinkertaisesti kykene enää käsittelemään ja poistamaan ylisuurta kuormaa. No mitä se sitten tekee? Se varastoi "ylimääräiset" toksiinit, joita se ei kykene käsittelemään, rasvakudokseen. Näin elimistö suojelee mm. sisäelimiä, ja tämä on yksi niistä syistä, miksi viskeraalista rasvaa (sisäelinrasvaa) pidetään erittäin haitallisena: nämä myrkyt ovat varastoituneena erittäin lähelle niitä elintärkeitä elimiämme.

Tässä vaiheessa kauhukuva ehkä piirtyykin jo mieleesi, eli mitä tapahtuu siinä vaiheessa, kun painoa aletaan pudottaa? Ne toksiinit, jotka ovat varastoituneena rasvasoluihin, lähtevät liikkeelle ja päätyvät elimistöön. 63 tieteellistä tutkimusta (lähde: Dr. Mark Hyneman - Ultrametabolism) on osoittanut, että toksiinit ja torjunta-aineet (erityisesti PCB) voivat aiheuttaa mm. seuraavia terveyshaittoja:


 • ongelmat aineenvaihdunnassa ja sitä myöten painonhallinnassa
 • kilpirauhasen toiminnan häiriöt
 • hormonitasapainon häiriöt
 • maksan optimaalisen toiminnan häiriöt
 • häiriöt solujen "energiatehtaassa" eli mitokondriossa
 • häiriöt kylläisyysviestinnässä (leptiini)

Vieläkö ihmettelet, miksi saatat kärsiä painonhallintaongelmien lisäksi esimerkiksi päänsärystä, väsymyksestä, epämääräisistä iho-oireista, allergioista jne. Kaikkien näiden kemikaalien yhteisvaikutus ja niille runsas altistuminen voi sairastuttaa lähes kenet hyvänsä. Kaikille ne eivät välttämättä aiheuta vakavia terveyshaittoja, ja mm. perimä vaikuttaa tähän, mutta kannattaako silti ottaa riskiä? 

Nykyään toksiniit osataan yhdistää moniin sairauksiin (syövät, kilpirauhassairaudet, autoimmuunisairaudet kuten keliakia, Parkinsonin tauti, MS-tauti, reuma ja psoriasis). Toksiinit voivat altistaa sairastumiselle tai sairauden puhkeamiselle tai olla jopa esteenä paranemiselle.

Mitä voit tehdä pitääksesi kemikaalikuorman mahdollisimman pienenä?

 • suosi aitoa, puhdasta ja käsittelemätöntä ruokaa (ei eineksiä tai valmisaterioita, ei valmismarinadeja)
 • valmista ruokasi turvallisesti (ei teflonia, suosi keraamisia pintoja, terästä, lasia ja valurautaa)
 • säilytä ruokasi turvallisesti (ei kuumaa ruokaa muoviastiaan, suosi lasia aina kun mahdollista)
 • vältä säilykkeitä
 • hankkiudu eroon amalgaamipaikoista 
 • suosi luonnonkosmetiikkaa, joka ei sisällä haitallisia aineita
 • sauna ja hikoilu auttavat poistamaan toksiineja elimistöstä (muista runsas vedenjuonti myös)
 • suosi detox-ruokaa (lehtikaali, parsakaali, kukkakaali, vihreä tee, kaakao, korianteri, valkosipuli, spirulina ja klorella auttavat toksiinien poistossa)

Huh, tieto lisää tuskaa. Itse olen suorittanut tätä puhdistusprosessia vähitellen. Kemikaalivapaaseen elämään tuskin kukaan nykyään pystyy, mutta omilla teoilla on mahdollista vähentää elimistön kuormitusta edes siedettävämmäksi, ja kukaties saatat tehdä varsinaisen terveysteon itselleni ja perheellesi.
Bookmark and Share

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti