lauantai 23. elokuuta 2014

Minne katosi kesä?

Siis mihin ihmeeseen se kesä hävisi? Olen ehkä muutamaan kertaan mainostanutkin, että olen kesäihminen henkeen ja vereen, koko sielultani, ja kärsin talvesta, etenkin siitä lohduttomasta pimeydestä valtavasti. Minun laskupääni mukaan saimme nauttia kokonaiset 6 viikkoa (ainakin näillä Oulun leveyksillä) harvinaisesta herkusta, lämmöstä ja poutasäästä. Mutta, 6 viikkoa? Siis kokonaiset 6 viikkoa 52:sta? Sori, not enough.

En välttämättä tarvitse hellettä, kaipaan eniten aurinkoa ja poutaa, lämmin sää on bonus. Tänä kesänä vietin lähes 3 viikkoa mökillä bikineissä, ja täytyy sanoa, että toisen kesän jo putkeen mun lämmönsieto parani. Kilpirauhasen vajaatoimintapotilaille on tyypillistä surkea lämmönsieto, se voi ilmetä ihan vain huonona olona saunassa (check), yltiöpäisenä hikoiluna, ei nimittäin normaalia sekään (check) tai sitten just siten, ettei kestä lämpöisiä säitä (check!). Mulla oli kaikki nuo oireet. Viime kesänä ensimmäistä kertaa kykenin ajoittaisista hellepäivistä ulkosalla jopa nauttimaan, ja kyllähän se oli heti bikinibileiden aika! Viime kesä oli myös ensimmäinen, jolloin rusketuin. Aloin syödä spirulinaa, astaksantiinia ja lykopeenia aurinkosuojaksi ja antioksidantiksi (kerroin niistä täällä).

Tässä opiskellessani törmäsi tietoon, et kilpirauhashormoneja tarvitaan beetakaroteenin muuntoon A-vitamiiksi. Tämä oli mielenkiintoinen info, ja liekö tällä asialla jotain tekemistä ruskettumisenkin kanssa. Vertaistukiryhmässä nimittäin usein tulee puheeksi, että kilpparin vajaatoimintapotilaat, etenkin vajaatoiminnan ollessa vailla hoitoa, ja silloin kun hoito ei ole vielä tasapainossa, eivät yksinkertaisesti rusketu.

Samoin tiettyjen B-ryhmän vitamiinien kanssa voi olla sama ongelma, vaikka hoito olisikin jo tasapainossa. Esimerkiksi tietyn geenimuutoksen omistavat ihmiset (ei mitenkään harvinainen) eivät kykene hyödyntämään synteettistä foolihappoa aktiiviseksi folaatiksi. Näiden henkilöiden tulisi jättää foolihappo pois ja ottaa sen sijaan jo valmiiksi aktiivisessa muodossa olevaa folaattia (5-MTHF). Lisätietoa genimuunnoksesta löydät esimerkiksi täältä.

Itse tilasin pitkästä aikaa iHerbistä kaikkea tarpeellista, ja yksi niistä oli Thorne Research B-Complex #6. Tässä B-vitamiinikompleksissa on kaikki vitamiinit juuri siinä valmiiksi bioaktiivisessa muodossa.

Kuva: iHerb.

Tuon purkin lisäksi projektini luonnonkosmetiikkaan siirtymiseksi jatkuu, ja tilasin Weledan Skin Foodia, aka luonnon Bepanthenia. Siis kaikkihan tarvitsevan bepantheninsa, meillä siirrytään nyt kyllä tähän :D Voide on ihanan täyteläinen ja tarkoitettu siis lähinnä kuiville ihoalueille, kyynärpäille, kynsinauhoille jne. Itse rasvasin sillä kyllä ihan kädetkin, ja voisin hyvin kuvitella, et talven kuivattamalle iholle tuo menee käsivoiteesta oikein hyvin.

Kuva: iHerb.

Näiden lisäksi työn alla on ollut kehonpainoharjoittelua ja raakakakkuilua, kakkujen osalta reseptiä pukkaa bloginkin puolelle piakkoin! Kuvia näistä herkullisista tuotoksista päivittelen usein Instagramiin, siellä minua ja blogia voi seurata tästä linkistä.
Bookmark and Share

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti