keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Comfort food - pasta carbonara

Jos jotain kiireen keskellä niin näitä kokkausoivalluksia kaipaan. Sitä tunnetta, kun on kehittänyt jotain tuhottoman hyvää syötävää ja se vieläpä sopii siihen omaan ruokavalioon kuin nenä päähän. Joku voi väittää, että viljaton ja maidoton ruokavalio on rajoittunut, minä väitän että se on luovuuskysymys :)

Pidin jo lapsena kovasti pasta carbonarasta, ehkä se juontaa juurensa ikuisesta rakkaudestani meetwurstiin, en tiedä, mutta silloin meillä kotikotona syötiin lähinnä Knorrin valmisversiota. Hyvää se oli, kun ei paremmasta tiennyt. Sittemmin en ole syönyt pasta carbonaraa vuosikausiin, varmaan koko aikuisiälläni ehkä muutaman hassun kerran.

Pasta Carbonara with ricenoodles


Olen näemmä kuitenkin ostanut joskus kaupasta riisinuudeleita, löysin ne nimittäin aivan vahingossa kuivakaapista, avaamaton pussi. Tilanne oli kaoottisen nälkäinen, jääkaappi loisti tyhjänä ja kuten sanoin, se nälkä oli järkyttävä. Jostain putkahti pääähi sitä riisinuudelipussia pyöritellessäni pasta carbonara. Ryntäsin jääkaapille tutkimaan tilannetta: meetwursti (sai kelvata) check, munia check, luomukermaa check check! Joten ei muutakuin tuumasta toimeen. Pienen googlettelun ja muutaman hassun minuutin (todellista pikaruokaa! liedellä touhuamisen jälkeen lautasellani höyrysi varsin kunnoittavan näköinen keko hyvin elävästi oikeaa pasta carbonaraa muistuttava annos. Ja niinhän siinä kävi, että tarjosin miehelle maisiaisia, ja oli lähellä ettei se vienyt koko lautasta :) Eli uskallan kehua hyväksi. Minulla on hyvä makuaisti (vaikkei muista aisteissa välttämättä ole kehumista :P ), ja erotan yleensä kyllä nämä vaihtoehtoraaka-aineet oikeista (eli pastan riisinuudeleista), mutta tällä kertaa siinä syömisen lomassa piti lukea riisinuudelipussista pakkausseloste kolmeen kertaan, sillä en ollut uskoa niiden sisältävän vain riisijauhoja ja tapiokatärkkelystä ja näin ollen olevan siis gluteeniton. Se todella oli niin hyvää. Ja tuon päivän jälkeen (joka oli muuten edellinen sunnuntai) meillä on tehty tätä kyseistä herkkua jo kolmesti. Addiktoivaa!

Reseptistä tulee noin 3 annosta

Pasta Carbonara


200-300g riisinuudeleita (esim. Mama) tai tavallista pastaa
1 luomumuna
1,5-2 dl luomukermaa (tai kookoskermaa)
100-150g pekonia/meetwurstia tai vaikkapa salamia
mustapippuria
hyvälaatuista suolaa
valkosipulia (3-5 kynttä)
sipulia, maun mukaan (voi jättää poiskin)


Ihan ensitöiksesi, pilko sipuli, valkosipuli ja pekoni (tai muu liha). Nakkaa pannuun ja käännä levy päälle. Laita suureen kulhoon riisinuudelit (tai keitä pasta ohjeen mukaan), käsittely on kypsänä helpompaa jos taitat keskeltä nuudelilevyn kahtia tai murentelet muuten. Vapaaehtoista mutta suotavaa :) Lämmitä litran verran vettä kiehuvaksi ja kaada nuudeleiden päälle, kunnes peittyvät. Suojaa kulho kannella. Anna kypsyä ohjeen mukaan 2 minuuttia ja sekoita sillä välin muna ja kerma mausteineen sekaisin erillisessa kulhossa. Kun nuudelit ovat valmiita ja sipulit sekä pekoni pannulla valmiita, valuta nuudelit ja huuhdo. Lisää pannulle, pienennä tässä vaiheessa lämpöä tuntuvasti (itse käänsin levyn kiinni). Lisää heti joukkoon muna-kerma-mauste -seos ja sekoita varovasti. Lämmitä vain sen aikaa, että kananmuna kypsyy, jos levy on nyt liian kuumalla, saat carbonaraa kokkelilla :) eli tämä vaihe on todella lyhyt.

Salviaa pakkasesta


Vaikeata se ei ole, helppoa ja nopeaa kyllä! Kippaa koko komeus lautaselle ja tarjoa tuoreiden yrttien (esim. persilja tai salvia) ja salaatin kanssa.
Bookmark and Share

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti