tiistai 9. joulukuuta 2014

Maa-artisokka-palsternakka -pyre

Maa-artisokka oli aikoinaan taas yksi "tuntematon vihannes (tai tässä tapauksessa ilmeisesti juures) testissä" -kokeiluni. Ja osoittautui kyllä varsin hyväksi sellaiseksi! Maa-artisokasta tuli sittemmin yksi lemppareistani etenkin näin talvella. Makuhan on kovin makea, mutta koostumus mielestäni pyreenä hyvinkin perunaa muistuttava, ja arkajaloille tiedoksi, sitä voi hyvin testata aluksi jonkun tutun ja turvallisen juureksen kanssa kimpassa, kuten tässä reseptissä :) Palsternakan voi siis hyvin korvata vaikka perunalla, jos tahtoo vain jotain uutta twistiä.

Oi nam!


Maa-artisokka-palsternakka -pyre


1 pss (n. 300g) maa-artisokkaa
1 iso (n. 200g) palsternakka tai vastaava määrä esim. perunaa
ripaus hyvälaatuista suolaa
(1-3 rkl voita)
(loraus kuohukermaa)

Kuori ja paloittele palsternakka summamutikassa (ei tarvi olla siis mitään hieno piiperrystä, riittää, että palat ovat suurinpiirtein tasakokoisia). Nakkaa kattilaan odottamaan, ja käy maa-artisokan kimppuun. Voit halutessasi kuoria maa-artisokat, mutta kun sen olomuoto on mikä on, se on aikaa ja hermoja vievää puuhaa. Voit siis vaihtoehtoisesti pestä ne juuresharjalla tai -hansikkaalla, ja nakata kattilaan kuorineen. Lisää vettä sen verran, että peittyvät ja suola perään ja anna kiehua kypsäksi (n. 15-20min). Nyt jos tahdot, voit pusertaa maa-artisokan sisuksen kuoresta ulos, se lähtee varsin näppärästi mutta erina lopputulokseen on lähinnä väri. Jos pieni harmaa vivahde ei värissä haittaa, kuorista ei tarvitse välittää, vaan lisää joukkoon halutessasi voi ja kerma ja surauta sauvasekoittimella sekaisin. Tarkista maku ja lisää jotain tarvittaessa.

Kuva: kasvikset.fi

Itse syön usein juureksen kuorineen, oikeastaan aina kun se on mahdollista. Kaikki arvokkaat ravinteet ovat juuri siinä kuoren alla, ja jos kuorit juurekset, menetät väistämättä ison osan ravinteista. Kypsentäminen vie vielä toisen mokoma, eli siksi usein lautasellani on salaatin tai höyrytettyjen vihannesten kanssa tuoretta, harjattua/pestyä porkkanaa, raakana.

Suosittelen kokeilemaan raakoja vihanneksia, jos mikään terveydellinen syy ei siihen estä, saavat hampaatkin töitä :)

Kannattaa huomioda, että maa-artisokka sisältää runsaasti inuliinia, eli liukenematonta kuitua, joka voi tottumattomalle aiheuttaa ilmavaivoja. Inuliini on prebiootti, eli se toimii bifidogeenisenä elatusaineena maitohappobakteereille eli probiooteille, jotka lisääntyvät paksusuolessa. Bifidogeenisten bakteerien riittävän runsas määrä paksusuolessa on välttämätöntä ihmisen hyvinvoinnille ja terveydelle. Tosin IBS-potilaalle tai FODMAP-ruokavaliota noudattavalle inuliniinit eivät sovi.


Bookmark and Share

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti