keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Tulinen kana-kookos-keitto

Näin kylmillä, tai kylmähköillä keleillä ihminen tarvitsee lämpimiä asioita elämäänsä ja arkeensa. Villasukat ovat tietysti aivan must, mutta jos ravintopuolta ajatellaan, niin keitot ovat kyllä huippuja. Tämäkin resepti on hyvin muuntautumiskykyinen, mutta näin viljatonta ja perunatonta elämää viettävänä keitto on täynnä ihania juureksia. Tähän aikaan vuodesta meidän perheen jääkaapista löytyy paljon juureksia, ainaisen porkkanan ja lantun ohella olen tarkoituksella opetellut käyttämään muitakin juureksia, ja kasvikunnan antimia ylipäätään.

Itseasiassa, olen jo pidempään harrastanut kaupassa valikointia, uusien, tai lähinnä itselleni tuntemattomien vihannesten ja juuresten valikointia: eli nappaan kärryyn jotain, jota en ennen ole käyttänyt ja opettelen tekemään siitä jotain. Tällä tavoin tutustuin fenkoliin, nauriiseen, palsternakkaan, maa-artisokkaan ja moneen muuhun vihannekseen, jotka sittemmin ovat eksyneet ostoskärryihini vähän väliä.Tämä keitto syntyi tarpeesta saada ruokaa ja pakastimesta löytyneestä kanan fileepihvi -rasiasta. Keiton muut "osat" syntyivät lähinnä jääkaapista löytyneistä juureksista. Jos sinäkin tahdot lämmintä joulukuun keskelle, kaivapa esille kaappiesi kätköistä nämä asiat:

800g broilerin fileepihvejä suikaloituna
1 pss maa-artisokkaa
1 varsisellerin jämä
6 pientä porkkanaa
1 pieni lanttu
1 pieni juuriselleri
iso loraus kanafondia
2 kuivattua chilipalkoa
mustapippuria ja Herbamare-yrittisuolaa
currya, smoked paprika -maustetta
1 dl kookoskermaa
puolikas sipuli

Teepä sitten näin:

Pilko ensin juurekset ja sipuli kattilaan (itselläni niistä tuli yhteensä lähes puolikas 5 litran kattilallinen), lisää vettä sen verran, että juurekset peittyvät, laita liesi päälle ja käy kanan kimppuun. Jos olet yhtä ruokarajoitteinen kuin minä, suikaloi ostamasi broilerin fileepihvit, jos et, niin voit käyttää valmiita suikaleita. Itse en siihen kykene niiden huonon laadun takia, enkä niitä kyllä kenellekään suosittele. Ruskista suikaleet pannulla valkosipulilla maustetussa oliiviöljyssä. Tässä vaiheessa kattilassa jo luultavasti kiehutaan, joten lisää kanafondi ja ruskistetut broilerisuikaleet. Taisin itse nakata jo mausteetkin perään. Kiehuttele keskilämmöllä, kunnes juurekset alkavat olla pehmeitä. Lisää kookoskerma (ja vettä jos haluat), kiehauta vielä hetki. Sitten se onkin valmista, älä polta nälissäsi suutasi, kuten minä tein :)Mikäli et pidä kovin tulisesta ruoasta, laita vain 1 chilipalko. Itse tykkään, että lämpöä saa olla, mutta ei tämä vielä ihan mahdottoman tulista ole. Currykin on minulla jotain tujumpaa laatua, joten siitä tuli osansa. Bookmark and Share

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti