perjantai 10. tammikuuta 2014

Ruokaremontin kulmakiviä

Oletko sinä yksi niistä, jotka vuoden vaihtuessa tähtisadetikkujen loisteessa lupasivat itsellensä uuden elämän ruokavalion ryhdistämisellä? Jos vastasit "kyllä", minulla on sinulle muutama vinkki, jotka saattavat olla hyödyksi matkallasi. Täysin kuopatonta matkaa en lupaa, kuopat kuuluvat elämään, mutta se, että kohtaat vastoinkäymiset ja jatkat matkaasi, tekee sinusta voittajan. 

Jos luit aikaisemman postaukseni Uusi vuosi - uudet lupaukset, olet ehkä päässytkin jo alkuun, ja ottanut ensimmäisen askeleen ruokavaliosi ryhdistämiseksi. Hyvä niin, nyt saat konkreettisia vinkkejä siitä, miten viedä asiat käytäntöön. 

1. ASKEL - Ruokailuun rytmiä!


Syöthän säännöllisesti? Jos et, nyt on korkea aika tehdä tähän muutos. Olemme kaikki yksilöitä, joillekin sopii 6 ateriaa päivässä ja toisille ei maistu mikään ennen puoltapäivää, joten tähän on mahdoton antaa mitään yksiselitteistä ohjetta. Pidä kuitenkin huoli, etteivät aterivälit veny liian pitkiksi, syödä tulisi 2-4 tunnin välein. 

2. ASKEL - Syö oikeaa ruokaa

 


Älä sorru laihdutusvalmisteisiin tai pikadietteihin, älä myöskään ole tunnettu työpaikkallasi siitä, että pärjäät koko työpäivän pelkällä kahvilla! En suosittele ateriankorvikkeita (lukuunottamatta heraproteiinijauhetta ja laadukkaita raaka- ja proteiinipatukoita, eikä niilläkään ole tarkoitus elää), eineksiä tai noutoruokaa. Valmista ruokasi itse laadukkaista, puhtaista raaka-aineista, jotta tiedät mitä syöt. Syö ja valmista ruokasi sellaisista raaka-aineista, jotka isoäitisikin olisi tunnistanut välittömästi ravinnoksi. Parhaillaan televisiossa mainostetaan ateriankorvikkeilla parempaa elämää ja täydellistä vartaloa, mutta totuus on, ettei niitä pahvinmakuisia jauhepusseja kukaan jaksa kovin pitkään. Ja miksi pitäisi, kun voit pienellä perehtymisellä ja vaivannäöllä nauttia ihan oikeasta, puhtaasta ruoasta?


3.  ASKEL - Lisää kasviksia ja marjoja
Tämä on yksittäinen helppo tapa ryhdistää ruokavaliota, ja asia, joka monesti vaikuttaa sekä oloon että painoon suotuisasti. Pidä huoli, että jokaisella aterialla syöt kasviksia, ja marjoja vähintään kerran, mieluummin vaikka kahdesti päivässä. Ole luova, tutki reseptejä (blogistanikin löytyy), osta tarkoituksella itsellesi outoja vihanneksia ja maistele niitä! Opettele tekemään niistä ruokaa. Älä pelkää pakastevihanneksiakaan, niiden ravinteet säilyvät vallan hyvin, ja ovat monesti suuri pelastus arjessa. HeVi-osasto ei ole kaupassa suotta ensimmäisenä vastassa, täytä kärryt aivan ensimmäiseksi hedelmillä, vihanneksilla ja juureksilla, ennen muita ostoksia.

4. ASKEL - Juo vettä


Ja tarkoitan todellakin vettä, en mehua, limsaa tai kahvia, vaan ihka oikeaa vettä. En suosittele aikuiselle maitoa juomaksi lainkaan, kalsiumia, B- ja  D-vitamiinia tulee kyllä riittävästi kun ruokavalio on muuten ravinteikas. Vettä tulisi juoda 2-3 litraa päivässä. Hanki kaunis juomapullo työpöydälle (muistuttamaan juomisesta myös töissä), käsilaukkuun ja tietysti treenikassiin, pääasia on, että juot tasaisesti pitkin päivää. Itse en osaa lähteä enää mihinkään ilman vesipulloa.
5. ASKEL - Älä koskaan mene nälkäisenä kauppaan

 

Siinäpä se, lyhykäisyydessään. Jos kauppaan on mentävä heti töiden jälkeen, huolehdi, että syöt ainakin jotain ennen ostosreissua, ellei kunnon aterialle ole aikaa. Muussa tapauksessa tämä on lähes pomminvarma konsti sortua ostamaan jotain, mitä ei ollut tarkoitus ostaa, ja jota takuuvarmasti kadut hiilaripöhössä tai sokerihumalassa myöhemmin. Pähkinäpussi, hedelmä, heraproteiinijauhe valmiiksi shakeriin mitattuna, tai laadukas raaka- tai proteiinipatukka takaa sen, että ostoskassiin päätyy suuremmalla todennäköisyydellä niitä asioita, joita oli tarkoituskin.
 

6. ASKEL - Vältä houkutuksia


Tämä liittyy läheisesti tuohon edelliseen vinkkiini, pyri välttämään tilanteita, joissa on riski sortua vanhoihin tapoihin. Kun syöt tasaisin väliajoin, sinulla ei ehdi tulla sitä kammottavaa nälkää, jolloin tuntuu siltä, että voisi syödä "vaikka hevosen" eli suoraan sanottuna koko jääkaapin sisällön. Ennakoi ottamalla eväitä ja 
suunnittelemalla ruokailusi etukäteen, jos työsi on vaikkapa liikkuvaa sorttia. Vie työpaikallesi etukäteen porkkanapussi (naposteluporkkanat, valmiiksi pestyjä ja kuorittuja pikkuporkkanoita), pähkinöitä, tonnikalaa, valmiita salaattipusseja, laadukkaita täyslihaleikkeleitä, savulohta ja esimerkiksi kirsikkatomaatteja, näin olet varautunut jos unohdat eväät kotiin tai sinulle iskee syystä tai toisesta kaikesta suunnittelusta ja ennakoinnista huolimatta nälkä. Tai joudut jäämään ylitöihin. 

7. ASKEL - Pyydä apua


Jälleen kerran, pyydä apua ammattilaiselta, jos et itseksesi pääse alkuun, tarvitset tsempparia tai haluat henkilökohtaiset ohjeet ruokaremonttiisi. Asiantunteva personal trainer auttaa sinua, ja laittaa niin halutessasi siinä sivussa kuntoon myös liikuntapuolen. Tämä voisi yhtä hyvin olla myös 1. askel, ei suinkaan ole tarkoitus, että ensin pitää itsekseen räpistellä, jos tietää ja tuntee tarvitsevansa apua heti alkumetreillä.Painonhallinnan ollessa kyseessä oikea ruokavalio on kaiken a ja o. Ilman liikuntaakin voi pudottaa painoa, mutta ilman oikeanlaista ruokavaliota, pelkällä liikunnalla se on lähes mahdotonta, eikä ainakaan suositeltavaa. Parhaimman tuloksen saat toteuttamalla järkevää ja sinulle räätälöityä treeniohjelmaa yhdessä ruokavalion kanssa. 

Leppoisaa loppuviikkoa :)
Bookmark and Share

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti