torstai 23. tammikuuta 2014

Intialainen kana korma

Hejsan!

Tuli tilanne elämässä, kun piti pohtia, miten saisin päivittäin käytettyä kurkumaa ja inkivääriä. Tässä päivänä eräänä ratkaisin asian yksinkertaisimmalla keksimälläni tavalla, yhdistämällä kanan noihin mausteisiin. Hyväähän siitä tuli :)

Resepti muistuttaa läheisesti intialaista kanaa korma, mutta koska maitotuotteet ovat nyt kiellettyjen listalla tukkoisuuden vuoksi, jätin sen pois ja käytin kookoskermaa. By the way, kookoskerma on siinä mielessä jännittävä juttu, että vaikka en pidä kookoksesta juuri lainkaan, pystyn silti käyttämään kookoskermaa ruoanlaitossa. Se ei nimittäin juurikaan maistu (riippuen hiukan mausteistakin), esimerkiksi tein eilein lähes samalla reseptillä possua, ja vasta jälkeenpäin huomasin, etten edes itse huomannut käyttäneeni possupadassa kookoskermaa tavallisen sijasta. Meni ihan täydestä :) Suosittelen kokeilemaan, kookoksella on paljon hyviä vaikutuksia, ja etenkin silloin, jos perinteiset maitotuotteet ovat syystä tai toisesta laskuista pois.

                                
Intialainen kana korma

6 broilerin ohutleikettä
1 sipuli
1 keltainen paprika
3-4 rkl lehtikaalta 
0,5 tl kurkumaa
0,5 tl currya
0,5 tl smoked paprika 
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl garam masalaa
viispippuria
ripaus himalajan ruususuolaa
1 dl kookoskermaa
0,5 dl vettä
pieni kourallinen tuoretta ananasta paloina (meillä löytyy aina pakastimesta)

paistamiseen voita ja oliiviöljyä (valkosipulilla maustettua) tai vaikkapa kookosöljyä

Tästä selviää varsin vähällä vaivalla, ruskistin ensin kanasuikaleet pannulla, sen jälkeen heittelin käytännössä kaiken muun paitsi kookoskerman ja ananakset sekaan. Hauduttelin yhteensä ehkä n. 15 minuuttia, ja kookoskerman ja ananakset lisäsin tosiaan vasta viime tipassa (etenkin, jos ananas on tuoretta).

Intialaisessa keittiössä paljon käytetyt mausteet kuten kurkuma ja inkivääri, ovat tunnettuja lääkinnällisistä ominaisuuksistansa, ne mm. vähentävät tulehdusta elimistöstä ja voivat helpottaa vatsavaivoja. Lehtikaalta näyttää muuten saavan kaupoista yhä, joten kannattaa käyttää tilaisuus hyväkseen. Vuosi sitten sitä sai vain loppukesästä, eikä sen koommin näkynyt.

Itseni tuntien tiedän, että tätä tullaan syömään meillä varsin usein jatkossa, kunnes kukaan ei enää jaksa sitä, koko reseptin olemassaolo unohtuu, ja keksin sen jonkin ajan kuluttua uudelleen. Ja homma alkaa alusta :) Mutta hei, se hyvä puoli siinä on, että tulee ikäänkuin keksittyä pyörä uudelleen ja uudelleen :)

Tämä huonomuistisuushan kuuluu olennaisena osana kilpirauhasen vajaatoimintaan, monta oiretta olen saanut katoamaan oikealla lääketasapainolla, mutta tämän muistin kanssa on yhä ongelmia. Epäilys on, että kärsin inflammaatiosta, eli ns. hiljaisesta tulehduksesta elimistössäni, sitä hoidan nyt ruokavalion ja lisäravinteiden lisäksi näillä lääkinnällisillä maustekasveilla. Inflammaatiokin voi aiheuttaa muistihäiriöitä. Mutta ehkä niistä jatkossa lisää :)

Ihanaa päivää sinulle!
Bookmark and Share

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti