keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Uusi vuosi - uudet lupaukset

Tänään on se maaginen päivä, vuoden ensimmäinen päivä, jolloin on aika lunastaa vuodenvaihteessa tehdyt lupaukset. Kuulutko sinäkin heihin, jotka lupasivat ottaa elämän omiin käsiinsä ja tehdä siitä entistä paremman? Parantaa elämänlaatua, keskittyä hyvinvointiin, ottaa paino hallintaan ja liikkua enemmän?

Varmasti valtaosa ihmisistä on tehnyt jonkin edellä mainituista, tai niitä läheltä liippaavista lupauksista, tai ainakin päättänyt panostaa näihin asioihin. Siitä kielii myös tuttu tammikuinen tungos kuntokeskuksissa, television laihdutusvalmistemainokset ja naistenlehtien artikkelit "uudesta, paremmasta minästä". 

Näissä lupauksissa, tai päätöksissä panostaa itseensä ei sinänsä ole mitään vikaa, sehän on kuin pistäisi rahaa pankkiin, kun sijoittaa itseensä ja omaan hyvinvointiinsa. Jos jokainen työnantajan työntekijänsä hyvinvointiin (tyky-toiminta yms.) sijoittama euro maksaa itsensä kuusinkertaisena firmalle takaisin, voit vain kuvitella, moninkokertaisena sinun itseesi ja omaan hyvinvointiisi sijoittama euro ja jokainen liikkumasi minuutti kilahtaa kassaan (esimerkiksi lisääntyneenä energiana) ja vieläpä ihan omaan sellaiseen! You do the math :)

Jotta pääsisit tavoitteeseesi, ja oman hyvinvointikassaasi kilahtaisi eurotolkulla ja läheisesi saisivat nauttia uudesta, energisestä sinusta, haluan antaa sinulle uuden vuoden kunniaksi muutaman vinkin, jotka toivottavasti edistävät ja tukevat sinua matkallasi.

http://images5.alphacoders.com/320/320813.jpg
http://images5.alphacoders.com/320/320813.jpg

1. Tee päätös

 

Sinun täytyy tehdä päätös, tähän ei riitä, että esimerkiksi joku läheisesi haluaa sinun pudottavan painoasi, vaan sinun täytyy haluta sitä itse. Ei muiden, vaan oman itsesi vuoksi. Sinulla täytyy olla motivaatio. Usein käy niin, että nälkä kasvaa syödessä, eli saavuttaessasi tuloksia, motivaatio vierii itsekseen eteenpäin kuin lumipalloefektissä ja tulokset ruokkivat motivaatiota, joka taas ruokkii lisää tuloksia.

2. Aseta tavoite

 

Tämän täytyy olla selkeä, mieluiten jollain mitattavissa olevalla menetelmällä, oleva tavoite (esimerkiksi, tänä vuonna otaan tavaksi käydä kuntosalilla 1-2 kertaa viikossa, säännöllisesti. Tai tänä vuonna opettelen juoksemaan puolen tunnin lenkkejä vuoden loppuun mennessä). Tavoitteen täytyy olla realistinen, saavutettavissa oleva, mutta riittäävän haastava. Ja jotta totuus ei unohtuisi kevään korvilla, kirjoita tavoitteesi ylös vaikkapa kalenteriisi, tai jopa jääkaapin oveen.

3. Valjasta tukijoukot

 

Tämä on tärkeä juttu! Sinulla on hyvä olla joku ihminen, joka tukee sinua silloin, kun on heikko hetki. Joku, joka tsemppaa sinua salille tai lenkille, kun ei millään huvittaisi. Se ihminen valaa sinuun uskoa ja toivoa silloinkin, kun sitä ei tunnu missään olevan. Tämä ihminen ei tuo sinulle tuliaisiksi karkkipussia mikäli tavoitteenasi on sokerista vieroittuminen, vaan jakaa kanssasi pussin porkkanoita ja kannun vihreää teetä. Mikäli hän on perheenjäsen ja asuu kanssasi saman katon alla, hän ei tuo houkutuksia kotiin. Jos ette jaa samaa tavoitetta sokerista vieroittumisen suhteen, hän syö makeisensa esimerkiksi töissä, ja kunnioittaa ponnistelujasi oman hyvinvointisi eteen. Ihannetilanne tietysti on jos teillä on yhteinen tavoite perheen aikuisten kesken, mutta jos katsot kohdan 1, ymmärrät, ettei se ole välttämättä viisasta tai mahdollistakaan.

Tulet toki tarvitsemaan itsekuria ja tiukkuutta pysyä päätöksessäsi, mutta jos joku kantaa kotiin pullapussin ja pikaruokaa useamman kerran viikossa, ei sinulla tule olemaan helppoa, ja ennen pitkään sorrut varmasti. Tämän vuoksi tarvitset tukea, aktiivista (sparraajan) ja passiivista (lähipiirin, joka ei järjestä sinulle houkutuksia) sellaista.


http://toughmotivation.files.wordpress.com/2013/06/10-motivational-quotes-kick-start-large-msg-134307587259.jpg
http://toughmotivation.files.wordpress.com/2013/06/10-motivational-quotes-kick-start-large-msg-134307587259.jpg



4. Organisoi, järjestele ja suunnittele

 

Mikäli jätät tavoitteesi vain ajatuksen asteelle, et pohdi lainkaan mitä teet sen eteen käytännössä, et luultavimmin tule saavuttamaan päämäärääsi. Sinun täytyy esimerkiksi istua alas kalenterisi kanssa ja suunnitella viikon liikkumiset ennakkoon, tehdä kauppalistoja ja pohtia, millaisia aterioita uudistunut arkesi sisältää. Ryhdy tuumasta toimeen! Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

5. Ajattele positiivisesti!

 

Ihmisellä on n. 50 000 ajatusta päivässä, joten ei ole ollenkaan yhdentekevää, mitä mietit. Jos ensimmäinen ja viimeinen ajatuksesi päivän aikana on, "tästä ei kyllä tule mitään, en ikinä onnistu", kompastelet tavoitteesi kanssa luultavasti jo viimeistään helmikuussa. Jos taas aamulla ajattelet ensimmäisenä "hitsi vieköön miten ihana aamu, tänään otan taas yhden askeleen lähemmäs parempaa terveyttä/kuntoa/elämää", ja illalla nukkumaan mennessäsi mietit positiivisia asioita päivästä, tulet takuulla voimaan paremmin, ja olemaan tyytyväisempi itseesi ja elämääsi. Käytä aikaa siis positiiviseen ajatteluun, mieti tarkoituksella, miten tulet onnistumaan, ja mitä hyvää se elämääsi tuo.

http://quotespictures.com/wp-content/uploads/2013/11/never-give-up-funny-motivational-quote.jpg
http://quotespictures.com/wp-content/uploads/2013/11/never-give-up-funny-motivational-quote.jpg

6. Hanki tarvittaessa apua 

 

Viimeisenä, mutta ehkä tärkeimpänä, hanki apua jos sitä tarvitset. Hanki itsellesi personal trainer, jos tuntuu ettet millään saa asioita itse järjestykseen, tarvitset apua liikkumisessa, sen aloittamisessa tai organisoinnissa, tai haluat juuri sinulle räätälöidyt harjoitusohjelmat. Palkkaa itsellesi henkilökohtainen valmentaja, jos tarvitset ravitsemusohjausta, tai jonkun, joka sparraa sinua liikkumaan tai syömään terveellisesti. Jos sinulla on tavoite, muttet yksinkertaisesti osaa aloittaa, käänny ammattilaisen puoleen.

Tsemppiä ja rohkeutta, Sinusta on siihen!

Bookmark and Share

2 kommenttia: