lauantai 16. marraskuuta 2013

Raakasuklaata - rakkaudella

Tässä sitä nyt tulee, lisää kukkahattutätikokkailua :)

Jos jollekulle raakasuklaa ei ole käsitteenä tuttu, avaan sitä hieman. Raakasuklaa on sellaista herkkua, jota ei ole kuumennettu, joten siinä on tallella kaikki arvokkaat entsyymit, vitamiinit ja fytoravinteet, jotka yleensä tuhoutuvat korkeiden valmistuslämpötilojen ja prosessoinnin yhteydessä. Raakasuklaa valmistetaan vain puhtaista, prosessoimattomista raaka-aineista. (Linkkivinkki: Raakasuklaa.com)Raakasuklaa ei maistu ollenkaan sille kitkerälle, mille kaupasta ostetut oikeasti tummat suklaat maistuu, se on pehmeää ja jotenkin oikeasti kaakaon makuista. Tietysti, koska siitä puuttuu sokeri, se voi alussa maistua kummalliselle :) Mutta makunystyrät kyllä tottuvat, tiedän mistä puhun, olenhan sentään entinen sokeriaddikti!

Syy siihen, miksi itse pyrin tyydyttämään makeanhimoni mieluummin esimerkiksi raakasuklaalla kuin marketin Mars-patukalla, on juuri se sokeri. Pyrin elämään mahdollisimman sokeritonta(kin) elämään, joten nuo kaupan sokeriherkut ovat käytössä nykyään varsin harvoin (jos silloinkaan). 

Raakasuklaan tekeminen itse on mielettömän helppoa, tarvitset vain muutamat perusraaka-aineet, ja "mausteeksi" mitä itse haluat (marjoja, hedelmiä, pähkinöitä, marjajauhetta tms.)

Tässäpä tulee reseptiä, jolla pääset alkuun, määrät ovat suuntaa-antavia, en itse ole koskaan mittaillut näitä muuta kuin silmämääräisesti.

hiukan vajaa 1 dl kookosöljyä
1 dl raakakaakaomassaa
1 dl raakakaakaovoita 
1 rkl raakakaakaojauhetta
Näillä pääset alkuun, kaakaomassakaan ei ole välttämätön, sen voi hyvin korvata lisäämällä kaakaovoita ja raakakaakaojauhetta. Raasta tai pilko veitsellä hiukan pienemmäksi kaakaovoita ja kaakaomassaa, sulavat huomattavasti helpommin. Käytin itse Cocovin kaakaovoita, ja se oli valmiiksi raastettua, miten nerokasta! Etenkin tällaiselle ihmiselle, jolla ei ole veitsenkäyttölahjoja (joka toisessa sormessa laastari vuosi sitten uusien veitsien hankinnan jälkeen) saati kärsivällisyyttä. 

Sulata kaakaovoi, kaakaomassa ja kookosöljy vesihauteessa. Kun ovat täysin nestemäisessä muodossa, voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

Lisää makeutta, kun tässä nyt tarkoitus on tehdä terveysherkkua, valkoinen sokeri ei luonnollisestikaan olen suositeltava, sen sijaan stevia voisi ollakin. Itse käytin vaniljanmakuisia steviatippoja. Lisää raakakaakaojauhe. Tässä vaiheessa voit halutessasi lisätä myös muita superfoodajauheita, macaa, lucumaa, instant pakuria tms. Ne eivät ole välttämättömiä, itse en useinkaan käytä. Tässä vaiheessa maista sulaa suklaamassaa, nyt on hyvä tehdä korjausliikkeitä, jos maku ei miellytä (jos se ei miellytä nyt, se tuskin miellyttää kiinteänäkään).
Jos haluat suklaan sekaan marjoja, pähkinöitä tai vaikkapa mulpereita, ne kannattaa pilkkoa valmiiksi muotin pohjalle (itse käytän ihan silikonista jääpalamuottia, mutta pahvilautanenkin käy). Olen mieltynyt itse kuivattuun taateliin (tuo makeutta, kannattaa huomioida stevian määrässä), kuivattuun aprikoosiin ja pistaasipähkinään, loistava yhdistelmä. 

Suklaa muottiin, ja muotti pakastimeen, 20-30 minuuttia riittää. Ja näin on suklaanhimo tyydytetty! Tekemiseen menee ensimmäisellä kerralla kauemmin, mutta harjaantuneena 10 minuuttia riittää, eli jos makeanhimo on kova, ei kauaa tarvitse odotella :) Seurauksena ei ole sokerihumala, eikä minkäänsorttinen morkkis.
Kokeilkaa ihmeessä! Raakasuklaa säilyy jääkaapissa viikkoja ja jopa kuukausia, mutta meillä nuo häviää kyllä lähinnä päivissä (ellei tunneissa :P). 

Tarvikkeet raakasuklaan tekemiseen löydät täältä.Bookmark and Share

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti