lauantai 30. marraskuuta 2013

Pitsaperjantai

Viikonloppu on sellainen asia, että silloin tekee mieli tehdä jotain hyvää syötävää. Toisinaan se hyvä syötävä voi olla pitsaa. Kun huomasin, etten kestä viljoja ruokavaliossani, oli pakko etsiä ohjeita ja tehdä kokeiluja, millä sen jauhoisen pitsapohjan voisi korvata, jottei seuraavaa päivää tarvitse kärvistellä vatsakipuisena.

Olen muutamia viljattomia pitsapohjia testannut, ja tässä on kiistaton top 3, olkaa hyvät!

(3) Meatza


Tämä ohje sopi minulle vallan mainiosti, koska vakkaritäytteisiini kuuluu jauhaliha. Löysin tämän ohjeen Live, love & learn -blogista ja tykkäsin. Mies ei tästä kovin innostunut (!), mikä oli mielestäni kyllä hienoinen ihme. Tutkimattomia ovat miesten mielet näköjään. Tässä pellilisen meatzan ohje sellaisenaan yllä mainitusta blogista lainattuna:

800-900g vähärasvaista jauhelihaa (itse käytin naudan jauhelihaa luomuna)
2-3 kananmunaa
(1-2 tl psylliumia)
haluamiasi mausteita reilusti

Kaikki ainekset sekaisin, itse en käyttänyt psylliumia kuin kerran, en jotenkin pitänyt siitä mitä se meatzan koostumukselle teki. Ja kun mausteita neuvotaan laittamaan reilusti, kannattaa todella laittaa reilusti :) Ne hukkuvat jotenkin sinne sekaan muuten.

Pohja kannattaa taputella pellille joko käsin tai esimerkiksi lahden leivinpaperin välissä kaulimella. Mitä ohuempi sen parempi. Jo 400 grammalla jauhelihaa saa lähes pellillisen pitsaa. Levitä jauhelihapohjan päälle haluamasi täytteet (itselläni usein tomaattia, mozzarellaa, jalapenoa) ja paista kuten pitsaa normaalistikin.

(2) Astetta fiksumpi pitsa


Tämä ohje on Kaisa Jaakkolan Parsakaaliprinsessa -blogista poimittu. Tämä oli suosikkini pitkään, ja olen tehnyt tätä lukemattomia kertoja.

2 munaa
125g rahkaa
2 rkl mantelijauhoa
2 rkl (täysjyvä)riisijauhoa
1 rkl kookosjauhoa
Herbamare-yrttisuolaa (tai esim. suolaa ja pitsamaustetta)

Kaikki ainekset sekaisin, ja kaada pellille. Paista pelkkää pohjaa ensin tovi (5-10 min) ja levitä sen jälkeen haluamasi täytteet päälle. Paista vielä n. 10 min. Itse käytin tähän usein tonnikalaa, lehtikaalta, juustoa ja kinkkua. Tämä oli loistava löytö, pieni miinus on heiveröisestä munakkaan mausta. Se oli kuitenkin pientä joihinkin muihin ohjeisiin verrattuna. Pohja jää paistamisen jälkeenkin löysähköksi, kypsä siis kyllä, mutta rapeaa tästä en saanut tekemälläkään. Hyvää silti (mies ei taaskaan innostunut)!

(1) FuelFood-pitsapohja


Tämä on kertakokeilun jälkeen kiistaton ykkönen! Hurraa, sanon minä. Vihdoin viljaton pitsapohja, joka todella on rapea ja rapsakka. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan. Tekeminen vaikuttaa alussa työläältä, mutta palkitsee kyllä vaivan. Ohje on Hanna Skytän blogista täältä.

10 rkl (100g) vähärasvaisia mantelijauhoja
2 rkl (18g) Mass Whey tai MyProtein -heraa, maustamaton
2 rkl (20 g) psylliumjauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 iso kananmuna (60 g)
125 ml kiehuvaa vettä
suolaa
(Italian mausteseosta, Urtekram)
voiteluun kookosöljyä

Sekoita kuivat aineet ensin, ja sekoita joukkoon kananmuna sähkövatkaimella. Kun muna on sekoittunut ja taikinasta muodostunut murumainen seos, lisää joukkoon kiehuva vesi ja sekoita vielä hetki kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Tästä ohjeesta tuli lähes pellillinen, ja paistoin pelkkää pohjaa ensin n. 15 minuuttia (kunnes saa väriä). Jäähdytin kun odottelin miestän kotiin, sitten täytteet päälle ja uuniin hetkeksi. Herana käytin kaapista löytyvää Fastin Cook-Bake-Cake -heraa maustamattomana. Tästä jopa mies tykkäsi. Koostumus oli ihana rapea ja makukin kohdallaan. Mantelijauhot maistuivat hieman läpi, mutta minua se ei haitannut. Täytteenä jälleen tomaattia, lehtikaalta (jopa parsakaali hienonnettuna on hyvää), juustoa, jalapenoja ja kinkkua. 

Hanna Skytän FuelFood-kirjakin on lukemisen arvoinen, vinkkinä vain :)

Mukavaa viikonloppua, pitsan merkeissä tai ilman :)


Bookmark and Share

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti