sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Lääkinnälliset sienet ja pieni kuntopäivitys

Joskus sitä unohtaa tavallisen arjen keskellä sen, että se mikä itselle on täysin normaalia ja luontevaa syödä ja juoda, voi jollekin toiselle olla kauhistus tai vähintäänkin omituinen asia. Olin kotikaupungissani käymässä, ja äitini kanssa ostoksilla. Paikalliseen kauppakeskukseen oli tullut Punnitse&Säästä -myymälä, ja pähkinät sopivasti kotoa lopussa, joten tuumasin vain puolihuolimattomasti äidilleni, että pitää käydä ostamassa sieniä ja pähkinöitä. Äiti vilkuili vähän omituisesti, ja kulki epäluuloisesti ympärilleen silmäillen perässäni myymälässä kun valkkasin saksanpähkinöitä ja macadamipähkinöitä pussiin. Kassalle mennessä nappasin vielä muutaman pussin Four Sigma Foodsin Instant Cordycepsiä, Chagaa ja Lion's Manea mukaan reissuevääksi.

Lion's Mane - suojaa hermostoa, parantaa muistia ja tehostaa kognitiivisa kykyjä


Sanomattakin selvää, että tämä aiheutti pientä hämminkiä, ja juttua piti pohjustaa aina jostain kiinalaisen lääketieteen alkuajoista asti :D Loppujen lopuksi selvisi, että pakurista oli kotikotonakin kuultu, mutta sen tarkempiin yksityiskohtiin oli aika turha mennä, enkä sinänsä ihmettele sitä, että kun tytär kauppareissulla toteaa juovansa sieniä, siinä voi vähänkään vähemmän ajan hermolla olevan vanhemman kahvit mennä aivan väärään kurkkuun :D

Tästä selvittiin, enkä usko, että vanhempani luulevat minun siemailevan sieniä päihtymistarkoituksessa :) Koukussa kyllä olen, siitä ei pääse mihinkään. Olen nyt käyttänyt pakuria (aka. Chaga) pisimpään, ja hyvin harvoin sairastelen flunssaa tai vastaavaa nykyisin. Se on siis tullut jäädäkseen, samoin sittemmin nämä muut instantit Four Sigma Foodsilta.

Kuva: foursigmafoods.com

Aluksi ostin stressiä tasaamaan reishin tavallisena jauheena, ja siitä kirjoittelinkin täällä, mutta näitä FSF:n instant-juomajauheita testattuani, en ole aivan heti takaisin vaihtamassa. Nämä instant -juomajauheet ovat valmiiksi annospusseihin pakattuja ja hyvänmakuisia. Tuohon tavan jauheeseen reishin kohdalla homma tökkäsi siihen, että koin sen maistuvan kaikesta läpi, ja silloin siihen aikaa myöten kyllästyy. Tällä hetkellä käytän sitä lähinnä raakasuklaan teossa. Ja siis onhan se ihan puhdas fakta, että tuollaisen instant-pussin kuljettaminen on huomattavasti helpompaa, sen voi ottaa vaikka töihin. Instant-jauhe sekoittuu todella hyvin sekä kylmään että kuumaan veteen., ja korostan vielä, että se on valmis juoma makunsa puolesta sellaisenaan. Aivan loistava keksintö!

Pure Love <3


Eri sienillä on hiukan erityyppisiä vaikutuksia, ja tässä joitain esimerkkejä:


  • antibakteerinen - Cordyceps, Reishi, Lion's Mane, Shiitake, Chaga, Maitake
  • anti-inflammatorinen - Reishi, Lion's Mane, Chaga
  • auttaa sietämään stressiä - Reishi, Cordyceps, Maitake, Shiitake
  • laskee verenpainetta - Cordyceps, Reishi, Maitake, Shiitake
  • laskee verensokeria - Cordyceps, Reishi, Maitake, Shiitake, Chaga
  • tukee maksan toimintaa - Shiitake, Reishi, Cordyceps
  • tukee immuunijärjestelmän toimintaa - Reishi, Lion's Mane, Chaga
  • antioksidantti - Cordyceps, Reishi, Chaga


Yllä on siis pieni pintaraapaisu siitä, mitä kaikkea hyvää nämä lääkinnälliset sienet, voivat tehdä. Sieniähän on käytetty tuhansia vuosia ravintona ja lääkkeenä, ja niillä on todettu ainakin 126 erilaista lääkkeellistä vaikutusta (mm. antiviraalista, antibakteerista, kipua poistavia ja syöpäsoluja tuhoavia). Viimeisen kymmenen vuoden aikana Aasiassa on tehty yli 100 000 tutkimusta lääkinnällisistä sienistä, ja vuonna 2004 maailman sienituotannon arvon laskettiin olevan n. 40 miljardia (lähes yhtä paljon kuin kahvin tuotannolla), ja silti vain harvat Suomessa tai edes Euroopassa ovat kuulleet koko asiasta. Lähde.

Näitä sieniä, mukaanlukien Four Sigma Foodsin tuotteita, saa ainakin www.sienikauppa.com, Punnitse&Säästä -myymälöistä, varmasti myös Life -myymälöistä ja esimerkiksi Hyvinvoinnin Tavaratalosta.

Asiasta kukkaruukkuun: minun oma kuntotilanteenihan on jo pari vuotta ollut se, että juokseminen on ollut täysin pois laskuista. Tässä nyt kuitenkin päivänä eräänä, kun olin koiran kanssa reippaalla kävelyllä, teki mieli hölkätä. Ja minähän hölkkäsin. En pitkään, enkä koko matkaa, mutta muutaman parin sadan metrin pätkän spurttasin useampaan otteeseen, ja tätä piti testata samalla viikolla vielä pari kertaa, että enhän vain kuvitellut. En kuvitellut, vaan kevyt hölkkä sujui paremmin kuin uskalsin ikinä toivoa. Pientä spurttailua on harrastettu sittemmin muutamaan otteeseen, ja nyt pitää ottaa maltilla tämän kanssa, ja ehkä vielä joku kaunis päivä kykenen jonkin verran jälleen juoksemaan. Liian pitkistä matkoista en edes haaveile, ne eivät hyvin todennäköisesti tule sopimaan minulle enää ikinä niiden kortisoleja nostavan vaikutuksensa vuoksi, mutta jos pystyn välillä juoksemaan lujaa lyhyitä matkoja tai pitkään hissukseen, olen todella onnellinen :)
Bookmark and Share

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti