Sokeri vaikuttaa aivoissa samalla tavalla kuin alkoholi, tupakka ja huumeet, eli se koukuttaa ja sitä on saatava koko ajan lisää. Kokaiinin ja sokerin tiedetään stimuloivan aivoissa samoja alueita ja jos kaipaat lisää vakutteluita sokerin vaikutuksesta vaikkapa vyötärölihavuuteen tai muihin terveysongelmiin, voit lukea niitä vaikka täältä.
Korvaaviakin tuotteita löytyy, jos joskus jotain makeaa tekee mieli. Itse käytän lähinnä steviaa ja kookospalmusokeria. Niiden lisäksi löytyy mm. erytrioli, kookospalmunektrari, agavesiirappi ja hunaja, joiden käyttö on valkoisen sokerin käyttöä suositeltavampaa.
Kookospalmusokeri
Kookospalmusokeri on nimensä mukaisesti kookospalmun kukinnosta kerätty nektari, joka on keitetty palmusokeriksi. Luonnonmukaisella palmusokerilla on matala glykeeminen indeksi (35, vertailun vuoksi hunajalla 55 ja ruokosokerilla 68), eli sen vaikutus verensokeriin on maltillisempi kuin esimerkiksi valkoisen sokerin, sen vuoksi se on loistava vaihtoehto myös diabeetikoille. Kookospalmusokeri sisältää myös 16 eri aminohappoa.
Maku on lähellä fariinisokeria, eli paahteinen, karamellimainen ja tumma, mutta herkullinen ja yhtä makea kuin sokeri. Sopii myös loistavasti kinuskin tekoon :P
Kuva: cocovishop.com |
Stevia
On hyvä huomata, että stevia on noin 300 sokeria makeampaa, joten käyttö on syytä aloittaa varovasti :)
Kuva: cocovishop.com |
Steviaa on saatavana myös maustettuina tippoina, esimerkiksi Foodinilta. Makuina on mm. kahvi, toffee, vanilja ja suklaa :) Olen ollut jokseenkin riippuvainen näistä tipoista, annostelu on helppoa, mutta uusin innovaationi oli tunkea vaniljatanko Cocovin Supermakea -steviajauhepussiin. Varsin onnistunut kokeilu, sanoisin :D
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti