maanantai 29. syyskuuta 2014

Hyvä, paha sokeri?

Entisessä elämässäni olin sokerihiiri. Yksi parhaimpia päätöksiäni oli vieroittaa itseni lähes kokonaan sokerista muutama vuosi sitten. En pitänyt sitä edes mahdollisena, saati realistisena tai kannattavana päätöksenä, mutta niin vain sekin tapahtui, enkä hetkeäkään ole katunut. Kerron vain, että on aivan mahdollista päästä riippuvuudesta eroon, ja loppujen lopuksi olet pisteessä, jossa sokeria ei edes tee mieli.

Sokeri vaikuttaa aivoissa samalla tavalla kuin alkoholi, tupakka ja huumeet, eli se koukuttaa ja sitä on saatava koko ajan lisää. Kokaiinin ja sokerin tiedetään stimuloivan aivoissa samoja alueita ja jos kaipaat lisää vakutteluita sokerin vaikutuksesta vaikkapa vyötärölihavuuteen tai muihin terveysongelmiin, voit lukea niitä vaikka täältä.

Korvaaviakin tuotteita löytyy, jos joskus jotain makeaa tekee mieli. Itse käytän lähinnä steviaa ja kookospalmusokeria. Niiden lisäksi löytyy mm. erytrioli, kookospalmunektrari, agavesiirappi ja hunaja, joiden käyttö on valkoisen sokerin käyttöä suositeltavampaa.

Kookospalmusokeri


Kookospalmusokeri on nimensä mukaisesti kookospalmun kukinnosta kerätty nektari, joka on keitetty palmusokeriksi. Luonnonmukaisella palmusokerilla on matala glykeeminen indeksi (35, vertailun vuoksi hunajalla 55 ja ruokosokerilla 68), eli sen vaikutus verensokeriin on maltillisempi kuin esimerkiksi valkoisen sokerin, sen vuoksi se on loistava vaihtoehto myös diabeetikoille. Kookospalmusokeri sisältää myös 16 eri aminohappoa.

Maku on lähellä fariinisokeria, eli paahteinen, karamellimainen ja tumma, mutta herkullinen ja yhtä makea kuin sokeri. Sopii myös loistavasti kinuskin tekoon :P

Kuva: cocovishop.com

Stevia


Jauhe tai neste, joka sisältää steviakasvin lehtiuutteesta valmistettua stevioliglykosidejä. Stevia on kaloriton ja toimii makeuttajana kaikessa ruoanvalmistuksessa (smoothiet, pannarit, leivonnaiset, joiden kohoaminen tai kuohkeus ei edellytä sokeria).

On hyvä huomata, että stevia on noin 300 sokeria makeampaa, joten käyttö on syytä aloittaa varovasti :)

Kuva: cocovishop.com

Steviaa on saatavana myös maustettuina tippoina, esimerkiksi Foodinilta. Makuina on mm. kahvi, toffee, vanilja ja suklaa :) Olen ollut jokseenkin riippuvainen näistä tipoista, annostelu on helppoa, mutta uusin innovaationi oli tunkea vaniljatanko Cocovin Supermakea -steviajauhepussiin. Varsin onnistunut kokeilu, sanoisin :D

Stevia with vanilla twist :)Bookmark and Share

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti