perjantai 19. syyskuuta 2014

Rakas ruokapäiväkirja...

Monella on käsitys, että kasvisten syönti ja valmistus on jotenkin ylivoimaisen hankalaa ja aikaavievää puuhaa. Hyvin usea sanoo, että haluaisi kyllä, mutta ei ole aikaa kun on pieniä lapsia/vaativa työ/pitkä työmatka ja mitä näitä nyt on. Kysyinkin kerran eräältä valmennettavaltani, että kauanko sinulla yleensä menee kuoria ja keittää ne perunat, joita teidän perheessä mieluiten syödään? Hän antoi oman aika-arvionsa, ja kysyinkin häneltä, että tarkalleen ottaen kuinka kauan uskot, että sinulla menisi aikaa jos huuhdot ja pilkot juurekset ja laitat uuniin/kattilaan höyryttymään/pannulle paistumaan. Asia valkeni hänelle heti.

Aamun huijauskahvi


Terveellinen syöminen, kasvisten/vihannesten/juuresten ja marjojen päivittäinen runsas käyttö ei vie aikaa sen enempää kuin sen perunan keittäminen ja ruskean kastikeen teko. Se on jokseenkin asennekysymys, ja tottakai aluksi pitää nähdä vaivaa, että otat hiukan aikaa pohtiaksesi ja tutkiaksesi reseptejä, mitä kaikkea niistä vihanneksista voisikaan tehdä. Mutta ei, työlästä se ei varsinaisesti ole. en itsekään viihdy keittiössä normaalia ihmistä pidempään, arvostan ruokaa, joka valmistuu suhteellisen nopeasti, tai ainakaan esivalmisteluihin ei mene pitkään. Toki viikonloppuna on aikaa usein hifistellä, mutta arkena meillä laitetaan ruokaa nopeasti.

Taatelit ja pähkinät


Heti seuraavaksi yleisin kysymys on, että mitä sinä sitten oikein syöt, kun arkeeni ei kuulu viljat eikä maitotuotteet, sokerista puhumattakaan. Kaikkienhan ei välttämättä ole tarpeellista luopua kaikista viljoista tai maitotuotteista, niiden nauttimisen järkevyydestä valmennuksessa keskustellaan aina, ja huomioon otetaan yksilökohtaiset erot ja tarve. Mutta koska itselleni ne aiheuttavat terveysongelmia, omasta arjesta ne loistavat poissaolollaan. Päätin laittaa tähän nyt kaiken kansan nähtävällä yhden päivän syömiseni. Tämä ruokapäiväkirja on esimerkinomainen, mutta tosi, hiukan askeettinen päivä kylläkin. Ja kuten tulet ehkä huomaamaan, se ei ole ollenkaan sellaista rakettitiedettä, kuin kuvitella saattaisi.

Ateria 1

4dl vettä, 1/4 sitruunan mehu, 0,5tl OptiMSM-jauhetta
3dl vettä, 1 mitta heraproteiinia (cafelatte) ja 1tl Clipperin instant-kahvia

Ateria 2

kaalipata (ilman riisiä, porkkanalla ja luomujauhelihalla) + puolukoita

Ateria 3

kourallinen saksan- ja macadamiapähkinöitä + muutama kuivattu taateli

Ateria 4

uunissa paistettua lohta, höyrytettyä parsa- ja kukkakaalta

Ateria 5

Smoothie (3-5dl sekalaisia marjoja, ripaus proteiinijauhetta, loraus macadamia- tai MCT-öljyä, vettä tai mantelimaitoa)

Kannattaa muuten hyödyntää aktiivisesti kirjallisuutta, esimerkiksi uusi Atena-kustannuksen julkaisema Thomas Rode Andersenin Paleokeittokirja sisältää monta kokeilemisen arvoista kasvisreseptiä lihan seurana tarjoiltuna, ja sieltä on helppo poimia omia yhdistelmiä. Miltä kuullostaisi esimerkiksi persiljapyree, tillinmakuinen suippokaali tai munakoisokaviaari? Omaan kokeilulistaani kirjasta menivät noiden yllämainittujen lisäksi mm. jauhoton pähkinäleipä, kookosohukaiset, tonnikalakastike ja haudutetut artisokat. En oikein malta edes odottaa :P

Kuva: Atena Kustannus

Thomas Rode Andersen on Tanskan tunnetuimpia kokkeja, hän on työskennellyt huippuravintoloissa Tanskassa, Itävallassa ja Saksassa. Paleokeittokirja on hänen oman elämänmuutoksensa myötä syntynyt menestyskirja, ja sitä on myyty pelkästään Tanskassa yli 80 000 kappaletta. Huippukokin tittelistään huolimatta Thomas Rode Andersen on valinnut kirjaansa helppoja reseptejä, joten tätä voi todellakin suositella myös heille, jotka eivät välttämättä koe olevansa huippukokkeja :) Loistava opus!

Bookmark and Share

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti